Belföld

Közösen emlékezik meg Baross Gáborról Győr és a szlovákiai Illava

Kiállítással és koncerttel emlékezik meg Baross Gáborról halálának 120. évfordulóján Győr és a szlovákiai Illava város szerdán (ápr.18.) Győrben.

A közös ünnepség alapja, hogy mindkét település múltjához tartozónak tekinti a kiemelkedő gazdaságpolitikust, aki Illava és Győr országgyűlési képviselőjeként sokat tett a települések és környezetük gazdasági fellendítéséért.

Az egykori közlekedésügyi majd kereskedelemügyi miniszter közreműködése révén kapta meg Győr 1890-ben a kereskedelmi és iparkamarát, az ő kezdeményezésére épült meg a vasszerkezetű vasúti híd a Rába folyó fölött, és jutott telefonvonalhoz államköltségen Győr. A győri Baross társaság rendszeres kapcsolatot tart fenn Illavával, ahol Baross Gábor hamvai nyugszanak.

A kiállítás másik része a Monarchia idejéből származó illavai képeslapokat vonultat fel, illetve Alena Teicherová illavai festőművész alkotásait mutatja be. A tárlat megnyitóját ünnepi hangverseny követi a Szent Rókus-plébániatemplomban. Közreműködik a győri Baross kórus és az illavai énekkar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik