Belföld

Kisiklott a fehérvári öttusa

Bár voltak reményeink a hétvégi hazai öttusa világkupán, de gyengébben szerepeltek fiaink, lányaink.



Vitathatatlan, az öttusa nem az a sport, ahol jó eséllyel előre lehetne fogadni. Mégis hittünk benne, hogy a hölgyeknél és a férfiaknál is lesz versenyzőnk az első tízben, mert képességeik alapján ott a helyük.

Ezt vártuk Gyenesei Leilától és Demeter Bencétől. Természetesen tudása alapján Kovács Saroltát is ide kellene sorolnunk, de ő most épül fel térdsérüléséből, s bizony két tusa is van, ahol nagy szükség van a jó térdre. Demeter Gergelytől – juniorként a legfiatalabb fehérvári versenyző – pedig tisztes helytállást várhattunk.

Aztán jött az első pofon: Demeter Bence a selejtezőkön sem jutott túl. A selejtező kombinációs számában a rendszer nem jelezte a találatot, találatokat, ezért több mint száz pontot érő bent ragadása volt a lőboxban, ami éppen éppen elegendő lehetett volna a döntőbe jutáshoz. Bár az is igaz, hogy a selejtezőn a vívásnál elvesztett kétszáz pont ugyancsak okozója volt a kiesésnek. Így aztán férfi favoritunk a döntőig sem jutott el.

Hasonló sorsra jutottak a hölgyeknél Alexejev Tamara, Szabó Noémi, Zics Adrien és Slett Emese, valamint a férfiaknál Málits István, Harangozó Bence, Gauruder Krisztián, pedig szívünk szerint látunk volna még közülük egy-kettőt a döntőben.

A női döntőn elsősorban Gyenesei Leilától vártunk kimagasló eredményt, mivel Saci még óvatos a sérülése óta. Leila annyi asszót hozott, mint amennyit vitt a vívásban, ugyanakkor szépen hozta az úszást, csak Földházi Zsófia volt gyorsabb nála, ami egyébként meglepetés. A lovaglásban ugyan vert, de megnyugtató volt az eredmény, viszont a kombináltban többet kellett volna hoznia. Bár Tóth Adriennt megelőzte ebben a számban, de a korábban elvesztett pontok megbosszulták magukat, s Leilának a 11. hely maradt. Kovács Sarolta a 20. helyen végzett, ami nemcsak a sérülés miatt bocsánatos „bűn”, de azért is, mert már így is olimpikon.

A férfiaknál viszont csak Demeter Gergely maradt versenybe. A vasárnapi döntőn Gergő hozta azt, amit egy junior korú ifjúnak hoznia kellett egy felnőtt világkupán. A húszéves fiatalember elégedett volt valamennyi tusájával, bár elmondása szerint a vívásnál egy kicsit jobban kellett volna koncentrálni. Kedvenc lovával lovagolhatott, de ez mégis pár fa leverését hozta, ami 60 pontjába került. A kombinációs szám első körös lövészetében kicsit beragadt, aztán ez az időveszteség végig kísérte a célig.

Összességében többet vártunk a fehérvári öttusázóktól az olimpia évében, hazai pályán, de ez a vonat kisiklott, bár nem jóvátehetetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik