Belföld

Kevesebb busz és vonat jár, tehát lesz ülőhely (?)

Vonat(1)(1024x768).png (vonat)
Vonat(1)(1024x768).png (vonat)

Sajátosan érvel a A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: a járatszűkítéstől a zsúfoltság csökkenését várják.

410 vonat és 30 autóbusz nem közlekedik majd. Ez a korábbi járatok hetede. A  szaktárca hangsúlyozta: a közszolgáltatások folyamatos, biztonságos működtethetősége érdekében azonnali eredményt hozó lépésként megkerülhetetlen a menetrendi kínálat ésszerűsítése, összehangolása, a párhuzamosságok kiszűrése. A korábbi tájékoztatás szerint idén 8, egyébként évi 12 milliárd forint megspórolására számít a minisztérium. Noha egyetlen vonalat sem zárnak be, 15 mellékvonalon csak formálisan marad meg a vasút: egy-egy reggeli és esti vonat közlekedik majd.

A minisztérium közlése szerint a párhuzamos közlekedés megszüntetésével a buszokról utasforgalmat generálnak a vonatokra, az utasok számára a továbbiakban is megfelelő kínálatot biztosító vasúti és közúti szolgáltatások állnak rendelkezésre a hivatásforgalomban a munkába és iskolába járáshoz.

A MÁV-Start Zrt. közleménye szerint vasárnaptól a naponta közlekedő mintegy háromezer vonatból 410 áll le. Megjegyezték: a döntéshozatalt “előzetes utasszámlálások előzték meg, és a megszüntetésre kerülő vonatok a kihasználatlannak bizonyult járatok közül kerültek ki. Az így felszabaduló járműveknek köszönhetően lehetőség nyílik a nagyobb utasforgalmú vonalakon közlekedő vonatok erősítésére, így csökkentve a zsúfoltságot és javítva az utasok kiszolgálását, különösen a hétvégi utazások alkalmával”.

 

A minőségi kötöttpályás közlekedéssel ellátott viszonylatokon a párhuzamos, jellemzően autópályás autóbuszjáratok kínálatát szűkítik a vasút versenyhelyzetének erősítése érdekében Budapest, valamint Győr, Tatabánya, Miskolc, Ózd, Szombathely, Nyíregyháza, Szeged között.

A MÁV-Start korábbi tájékoztatása szerint vasárnaptól a vasútvonalak felén változik a menetrend. Menetrendi szűkítés, és ezzel kevesebb induló járat várható 49 vasútvonalon, így egyebek mellett az Esztergom-Almásfüzitő, a Székesfehérvár-Komárom, a Szombathely-Nagykanizsa, a Budapest-Szombathely, a Budapest-Pécs, a Budapest-Hatvan-Sátoraljaújhely, valamint a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon is.

Vasárnaptól a vonatokon Budapest és Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged viszonylatban – a megszűnő buszjáratok révén – várhatóan megnő az utasszám. A lehetőségekhez képest a MÁV ezeken a vonalon több kocsival közlekedteti szerelvényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik