Belföld

Ingyen dolgozhatnak a képviselők

Az Országgyűlés mai ülésén új törvényt fogadhat el saját működéséről.

Információink szerint a Fidesz és a KDNP mégis megegyezett, így a képviselők parlamenti munkájukon kívül folytathatnak majd bármilyen más foglalkozást, de csak ingyen. A Fidesz és a KDNP előzőleg többször is egyeztetett az új országgyűlési törvényjavaslatról, mert a kereszténydemokraták az előterjesztés több passzusát is kifogásolták. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hétfőn újságíróknak azt mondta: az a lényeg, hogy a képviselő csak az Országgyűléstől kapjon fizetést.

Az új alku szerint az összeférhetetlenségi szabályok úgy változnak, hogy 2014-től az országgyűlési képviselőség mellett más szakmai tevékenységet is lehetne végezni, de ezért javadalmazást nem lehet majd elfogadni. A miniszterelnök-helyettes szerint fontos, hogy így – javadalmazás nélkül – folytatható a szakmai tevékenység. Semjén Zsolt megnyugtató megoldásnak nevezte azt is, hogy a kis frakciók működését biztosító szabályok is bekerülnek az országgyűlési törvénybe, és garancia lesz arra, hogy a kisebb képviselőcsoportok anyagilag ne lehetetlenüljenek el 2014-től.

Az eredeti fideszes javaslat szerint a következő ciklustól a képviselők parlamenti munkájukon kívül nem folytathattak volna más foglalkozást. A kereszténydemokraták viszont azt akarták elérni, hogy ne legyen főfoglalkozás a képviselőség, a javadalmazási passzusok pedig csak 2014-ben lépjenek hatályba. Ebben már korábban is megegyeztek, így a tiszteletdíj csak a következő Országgyűlés megalakulása után emelkedik bruttó 750 ezer forintra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik