Belföld

Celebek a Páva utcában

2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a zsidók gettósítása.

Nyolc éve adták át a Holokauszt Emlékközpontot és a régi, felújított zsinagógát a Páva utcában. Majd kéttucat iskolás vár csendben az udvaron. A Budai Nagy Antal Gimnázium diákjai rendhagyó tárlatvezetésre jöttek. Választhatták volna Bársony Bálint szaxszofonművészt vagy Kökény Attila énekes is, de ők inkább Kútvölgyi Erzsébettel akarták megnézni az emlékközpont kiállítását.

A művésznőt profi múzeumi szakember is segíti. Az már korán kiderül, hogy a srácok készültek a mai napra. Nemrégiben egy maratoni történelemórán tudhattak meg szinte mindent a vészkorszakról. Van, aki azt mondja, felfoghatatlan számára az a gyűlölet, ami itt látszik. Nem is érti, hogy miért nem mondta szinte senki, hogy ne! Pedig mondták, csak halkan és kevesen.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

Zaklatottan

A Kossuth-díjas Kútvölgyi Erzsébet is arról beszél a gyerekeknek: „lehetetlenség, hogy akárki, bőrszín, szemszín, vallás, kövérség-soványság miatt azt mondja a másikra, hogy értéktelen”. Miközben egyre mélyebbre jutunk a föld alá, nő a csend a diákok között. Kútvölgyi pedig egyre zaklatottabb.

56 nap

Az auschwitz-birkenaui láger minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt, ezért „ez a haláltábor a vészkorszak legnagyobb magyar temetője” – idézi a láger egyik túlélőjét a múzeum munkatársa. A Vígszínház színésznője pedig hozzáteszi, hogy szerinte volt egy pont, amikor meg lehetett volna állni. „Ha nem akarjuk 56 nap alatt 600 ezer honfitársunkat egy logisztikai bravúrral összegyűjteni, aztán megölni. Ha a magyar hivatalnokok, csendőrök nem olyan készségesek.”

Hányan férnek egy vasúti kocsiba? – kérdezi Kútvölgyi a megszeppent diákokat. 40-50 – jön a válasz. „Egy vasúti szerelvénybe 1500 embert zsúfoltak be! Ezerötszáz szerencsétlent! Értitek?” Később amikor a színésznővel beszélgetek azt mondja, nem először jár már itt, de mindig felzaklatja a vészkorszak.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

Megvédjük a zsidókat

Ahogyan felzaklatta az is, amikor a napokban, a Parlamentben egy képviselő a tiszaeszlári vérvádat emlegette. „Vége volt a világnak, mert az, aki vezette az ülést nem mondta azt, hogy uram a magyar parlamentben van. Most üljön le, és fogja be a száját! Három nap múlva bocsánatot kérni, majd egy másik politikusnak azt mondani, hogy mi megvédjük a zsidókat! Hát kérem, az azt jelenti, hogy támadják a zsidókat!”

Egyenként is

A 62 éves színésznőnek van olyan rokona, akinek fája van a Jad Vasem emlékhelyen. Vagyis a vészkorszakban embereket mentett. A férje pedig egy olyan vidéki kisvárosból származik, ahol egy zsidó sem maradt. Azt mondja, azért vállalta a rendhagyó tárlatvezetést, mert szerinte egyre többen vonják kétségbe ezeket a borzalmakat. Ha szükség volna rá, akár minden kétkedővel külön eljönne ide. Egyenként mondaná el mindenkinek, hogy ez a saját múltunk. Ez megtörtént. Itt Magyarországon. Nem is olyan régen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik