Belföld

A Magyar Posta felkészül a piacnyitásra

Németh D. László
Németh D. László

2012. 04. 16. 14:00

A Magyar Posta felkészül a 2013. január elsejei piacnyitásra, és ezt szem előtt tartva végzi stratégiai fejlesztéseit saját erőből - hangsúlyozta Geszti László vezérigazgató, hétfőn, Budapesten.

Kiemelte: elsősorban az elektronikus kapacitásukat fejlesztik, amelyre építve bővíteni és javítani lehet a szolgáltatásokat, köztük a pénzforgalmi tevékenység szélesítését.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Posta kilenc éve folyamatosan nyereségesen működik, előzetes adatok alapján várhatóan a 2011. évi adózás utáni eredmény 3-4 milliárd forint lesz, ami javulás a 2010. évihez képest.

Geszti László elmondta: a versenyben logikus lépés nemzetközi szinten is nyitni, a regionális terjeszkedés során a Magyar Posta érdeklődik a montenegrói, illetve a román posta privatizációja iránt, ez utóbbi esetében információjuk szerint 30 százalékot kíván értékesíteni a tulajdonos. Kérdésre válaszolva közölte: részleteket azért nem tud mondani a privatizációkkal kapcsolatban, mert mindkét társaság esetében a folyamat elején vannak, még nem jutottak el az “adatszobáig”.

Varga Dezső, a Magyar Posta üzleti és koordinációs vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a posta bevételeinek 70 százalékát már most is a versenypiacon szerzi, és 30 százalékot tesz ki az 50 gramm alatti levélforgalom. Terveik szerint a levél- és a pénzforgalom területén komplex szolgáltatást tudnak majd nyújtani ügyfeleiknek az informatikai fejlesztések megvalósulása révén. Tervezik, hogy a csomagküldésben 0-24 órás lehetőséget biztosítanak, bővítik az önkiszolgáló postabolt-hálózatukat, és növelni kívánják szerepüket a hírlapterjesztésben, akár cégfelvásárlással is, továbbá új szolgáltatásokat vezetnének be, például a mérőóra leolvasást.

Németh Emil üzemeltetési vezérigazgató-helyettes kiemelte: a postahelyek informatikai fejlesztése jövő májusig jelentősen előrehalad, és ezzel támogatni lehet az új termékek, szolgáltatások bevezetését. A csomagkézbesítőket elektronikus eszközökkel látják el ez év végéig, hogy növelni lehessen a szolgáltatással kapcsolatos lehetőséget, például nyomon követhetővé teszik a kézbesítés útját, ezen kívül, csomagautomatákat is telepítenek a forgalmas helyekre. A járműpark megújítása során nagy teljesítményű kocsikat, illetve gázüzemű autókat is forgalomba állítanak. Elképzelések szerint egyre több helyen bankszerű ügyfélteret alakítanak ki.

Bakati Gábor pénzforgalmi vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy kifejlesztik a “fehércsekk” terméket, egyrészt újrafeldolgozható papírt használnak, másrészt elektronikus számlaügyintézést tesznek lehetővé. Kitért arra, hogy a Magyar Posta évente 300 milliárd forint állami értékpapírt is értékesít, és a jövőben a csúcstechnológia bekapcsolásával bővítik ezen a területen is a szolgáltatásukat.

Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben a Magyar Posta folyamatosan nyereséges volt, és a 2011. évben jobb eredményt érnek el az előző évinél. A versenypiacon folyamatosan növelik árbevételüket és eredményüket. A vezérigazgató-helyettes rámutatott arra, hogy a foglalkoztatási szintet megőrizte a cég, korrekt kapcsolatot alakított ki a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Kérdésre válaszolva Geszti László hangsúlyozta, hogy a pénzügyi tranzakciós adó nemcsak a sárgacsekket érinti, hanem más pénzügyi szolgáltatásokat is, és mivel még nincsenek kidolgozva a részletek, így nehéz megmondani, hogy ez mekkora összeget jelent majd.

Geszti László kérdésre válaszolva elmondta: az új mobilszolgáltató önálló vállalatban a Magyar Postának 10 százalék tulajdoni hányada van, a befektetői szerepük mellett a posta hálózatával is hozzájárul majd a szolgáltatáshoz.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a vezérigazgató közölte: nem javasolnák, hogy a Magyar Posta nyereségét osztalékban kivegye a tulajdonos, hiszen ez az összeg a beruházások pénzügyi alapja, és a fejlesztések révén értékesebb lesz a cég.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.