Belföld

Hétfőn jön a hideg

Átesünk a ciklon másik oldalára.

Vasárnap Magyarország fölött többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti jelleggel és rövid időszakokra vékonyodhat el, csökkenhet a felhőzet. Éjszaka és hétfőn napközben a déli országrészben van esély tartósabb felhőzetcsökkenésre. Elszórtan lehet záporokra számítani, északkeleten néhol zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik. Hétfőn a Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is lesznek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 13, 19, nyugaton 9, 12 fok között alakul.

Európában

Nagykiterjedésű, többközéppontú ciklon helyezkedik el Közép-Európa felett, amely a Földközi-tenger középső és keleti medencéjének időjárását is meghatározza. Ezen a területen erősen felhős vagy borult az ég. Időnként csökken ugyan a felhőzet, a nap is kisüt, de ez csak rövid időszakokra korlátozódik. Többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul, azonban ahhoz képest, hogy nagy a levegő nedvességtartalma és melegebb az idő, jelentős mennyiségű csapadék csak lokálisan fordul elő.

A legmelegebb délutáni órákban általában 14 és 22 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők, de Bulgáriában és Ukrajnában ennél melegebb is előfordul. A ciklonrendszer északi oldalán, nagyjából a Moszkva-Lisszabon vonaltól északra, északnyugatra hideg és szárazabb légtömeg helyezkedik el. Itt kevesebb a csapadék, és változóan felhős az ég. A csúcshőmérséklet többnyire 5 és 13 fok között változik, de Skandináviában ennél hidegebb is előfordul. Finnország felett ugyancsak ciklon örvénylik, itt is felhős az ég, de az alacsonyabb hőmérséklet miatt havazás a jellemző.

Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását is ez a ciklonrendszer alakítja, felhős időre van tehát kilátás. Hétfőre átkerülünk a ciklon hátoldalára, emiatt elkezdődik északnyugat felől a hideg levegő beáramlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik