Belföld

Aknavető és hegyiágyú Pákozdon

Szombaton fegyveres hagyományőrzők a Mészeg-hegyi Katonai Emlékparkban különleges programokkal várták az érdeklődőket.

Az “Élő történelem” című rendezvényt a Katonai Emlékpark Pákozd, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, valamint a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény szervezésében rendezték.

A bemutatón részt vettek a Magyar Tartalékosok Szövetségének tagjai, a füzéri Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóalja, valamint a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző tagjai, akik korhű felszereléssel bemutatták az egykori árokharc mindennapjait.

A látogatók többek között részt vehettek egy 82 mm-es aknavető kiképzési foglalkozáson, egy SKODA hegyiágyú bemutatón és a Hagyományőrzők bemutatóján. Soós Péter százados, a Hadtörténeti Intézet munkatársa pedig bemutatta a magyar fegyvergyártás legnagyobb sikerének tekinthető Király géppisztolyt.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.