Belföld

Leülhető, ledolgozható a szabályszegés

Vasárnaptól jönnek a fix bírságok és helyszíni bírságok,

Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény, de hatálya csak az április 15-e után elkövetett szabálysértésekre terjed ki. Az új szabályok szerint a helyszínen akár ötvenezer forint is lehet a bírság, aki nem fizet az szabálysértési elzárással – ötezer forint/nap – sújtható vagy közérdekű munkára – szintén napi ötezért – küldhető. Itt is visszaköszön egyfajta háromcsapás, ha valakit hat hónapon belül kétszer már felelősségre vontak, a harmadiknál elzárhatják és elveszik a jogosítványát. Közérdekű munkával csak a 16 év felettiek sújthatók, ám elzárással már 14 éves kor felett is lehet büntetni.

A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig, halmazat esetén 90 napig is terjedhet. Fiatalkorúaknál változnak a számok, esetükben ugyanez 30, illetve 45 nap lehet. Az általános büntetés azonban változatlanul a pénzbírság, amely elzárással is sújtható esetekben 300 ezer forintig terjedhet. Az egyes tényállásoknál nem rögzítették a kiszabható felső határt, de ha valakit több szabálysértés miatt vonnak felelősségre, halmazati szabályokat alkalmaznak, így a pénzbírság felső határa 225 000, elzárással sújtható szabálysértésnél 450 000 forint is lehet.

Újdonság, hogy nyilvántartják a helyszíni bírsággal sújtottakat, illetve az, hogy az önkormányzat jegyzője helyett a kormányhivatal lesz az általános szabálysértési hatóság. A rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig szabálysértési hatóság lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik