Belföld

Gyurcsányék hátat fordítanak Schmitt utódjának

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz "egy morális hiányosságokkal küzdő jelölt után egy demokratikus deficittel küzdő elnökjelöltet" látott jónak állítani, ezért a DK nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson, és azt javasolja az Országgyűlés demokratikus pártjainak, hogy képviselőik hasonlóképpen maradjanak távol az elnökválasztástól.

A DK a közleményében azt írta, hogy a Fidesz “a maga alaptörvényét” úgy alkotta meg, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne állíthassanak jelöltet, és így az Országgyűlés egyedül a Fidesz jelöltjéről szavazhat. A Fidesz, miután az általa jelölt korábbi köztársasági elnök lemondani kényszerült, most Áder Jánost, a Fidesz vezető pártpolitikusát jelöli.

Szijjártó Péter pénteken azt mondta az újságíróknak, hogy Orbán Viktor hétfő este fogja ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel. A kormányfő szóvivője a Fidesz pénteki elnökségi ülése után hozzátette: Orbán Viktor most a jelöléshez szükséges konzultációt folytatta le az elnökségi tagokkal.

Sajtóhírek szerint a párt elnöksége egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre.

A DK közleményében azt írja Áder Jánosról, hogy ő volt az, aki “Orbán Viktor megbízásából kidolgozva az igazságszolgáltatás rendszerének átalakítását, aktívan részt vállalt ezen kívül a demokratikus jogállam lerombolásában”. Hozzáteszik: “az Európai Parlament és az Európa Tanács Velencei is Bizottsága megállapította, hogy ez a rendszer összeegyeztethetetlen a jogállamiság alapjaival, az Európai Unió alapelveivel”.

Véleményük szerint Áder János tehát “nyilvánvalóan alkalmatlan arra”, hogy “őrködjék az államszervezet demokratikus működése fölött”, ahogy azt a Magyar Köztársaság Alkotmánya a köztársasági elnök feladataként megjelölte, és amit “a Fidesz alaptörvénye” is átvett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik