Belföld

Ellenőrzik a gázkészülékeket

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 04. 14. 08:48

Gázkészülékek kötelező felülvizsgálatát vezetne be a nemzetgazdasági miniszter, a különböző osztályokba sorolt berendezéseknél 3, 6, illetve 12 éves vizsgálati periódust írva elő

A tervezet szerint legszigorúbb, háromévente vizsgálatra kötelezett kategóriába olyan készülékek tartoznak, amelyek az égéstermék elvezetése nélkül működnek, illetve kéményhez nem csatlakoztathatók. Szintén ide sorolja a tervezet azokat a berendezéseket, amelyeknél az égéstermék elvezetése ugyan megoldott, működésük azonban nem független a helyiség légterétől. A hatéves szabály olyan helyiségekre vonatkozna, amelyek nem tartoznak az előző kategóriába, de gáztűzhelyek. A helyiségtől elzárt égési körű készülékekre 12 éves inspekciós periódus vonatkozna, mint ahogy az ipari vagy mezőgazdasági gázfogyasztókra is. A tervezet emellett arra is kitér, hogy az ingatlantulajdonos köteles a csatlakozóvezeték műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezést, illetve az első műszaki-biztonsági felülvizsgálatotkövetően 12 évente elvégeztetni. A rendelet hatályba lépése után beszerelt kazánokat és egyéb berendezéseket a földgázelosztó, illetve a vezetéke propán-bután-szolgáltató köteles a meghatározott osztályba sorolni.

A rendelet előtt felszerelt berendezések sem maradnak ki az ellenőrzésekből, az ingatlantulajdonosok az üzembe helyezés idejétől függő határidőt kaphatnak ennek elvégzésére. Az 1981. január 1-je előtt beszerelt gépeket 2013, az 1981 és 1993 között felszerelteket 2014, az 1994 és 2003 között üzembe helyezetteket pedig 2015 végéig kell felülvizsgálni. A 2004 és a rendelet hatályba lépése előtti időszakban szerelt (illetve 2004 óta már felülvizsgált) berendezések tulajdonosainak 2016. december 31-ig lenne idejük megtenni a szükséges lépéseket.

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot a vonatkozó jogszabály szerinti, engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhetné, a művelet során az üzembe helyezéskor érvényben levő szabályoknak való megfelelést, illetve a biztonságos üzemeltetést befolyásoló feltételeket kellene ellenőrizni – tudósított a napi.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.