Belföld

410 vonat és 30 busz áll le

Pórul járhat, ha megszokásból közlekedik. Vasárnap változik a MÁV és a Volán menetrendje.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint az április 15-ei vasúti és autóbusz menetrendváltozás után a korábbiakhoz képest naponta összesen mintegy 410 vonat és 30 autóbusz nem közlekedik majd. A szaktárca szerint a közszolgáltatások folyamatos, biztonságos működtetése miatt kellett kiszűrni a párhuzamosságokat a közösségi közlekedésből.

A MÁV-Start szerint emiatt kevesebb vonat jár 49 vasútvonalon, de a vonatközlekedés mindenhol megmarad és lesz ahol a megszűnő buszok miatt nő az utasok száma. A változtatással a kormány szerint 12 milliárd forintot spórolható meg a vasútnak, de a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület ezt nem tartja reálisnak. Völner Pál államtitkár a HírTV-nek azt mondta: az új menetrend nem végleges, később felülvizsgálják a járatszámot, elbocsátások pedig nem lesznek.

A MÁV-Start azt kéri az utasoktól, hogy mindenképpen tájékozódjanak indulás előtt a menetrendi változásokról, amelyek teljes listája megtalálható a cég honlapján.

A Volán-társaságok ott csökkentik járataikat, ahol jó a vonatközlekedés. A hivatalos megfogalmazás szerint a „minőségi kötöttpályás közlekedéssel ellátott viszonylatokon a párhuzamos, jellemzően autópályás autóbuszjáratok kínálatát szűkítik a vasút versenyhelyzetének erősítése érdekében. Ez azt jelenti, hogy Budapest, valamint Győr, Tatabánya, Miskolc, Ózd, Szombathely, Nyíregyháza, Szeged között a buszokról a vonatokra terelik az utasokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik