Belföld

Új májat kapott a Facebookon kampányoló lány

Renáta 2009 óta várt májátültetésre. A műtét sikeres volt, most a hosszú lábadozás következik.

Túl van a májtranszplantáción az a 23 éves tatai lány, akinek történetéről a Hír24 számolt be elsőként. Szemler Renáta 2004 augusztusában szenvedett súlyos autóbalesetet Németországban. Barátjával az előttük haladó gépkocsi hátuljának ütköztek, átszakították a szalagkorlátot és a lány a szélvédőn keresztül az alattuk lévő autópályára zuhant. A baleset következtében a jobb lábfejét, valamint a bal lábát combtól lefelé amputálni kellett és a belső szervei is súlyosan károsodtak. Két hónapig mesterségesen altatták, az elmúlt években összesen tizennyolc műtéten esett át.

A lány 2009-ben került fel a transzplantációs listára, de egészen mostanáig nem sikerült számára megfelelő donort találni. Idén januárban döntött úgy, hogy nem vár tovább, a Facebookon indít kampányt, hátha tud valaki segíteni neki abban, hogy közelebb kerüljön az életét megmentő beavatkozáshoz. A felhívásokat több százan osztották meg, az adatlapot pár nap alatt több mint kilencezren jelölték be. Renáta megmentéséért külön oldalakat is indítottak.

Renáta kitartása és akaratereje végül meghozta a várva várt eredményt. Szerda este telefonon értesítették: találtak számára májdonort. „A transzplantáció sikeres, az első 3 nap, ami kritikus, de jól van Reni! Anyukájával délután beszélt 5 percet, valószínűleg pár nap és jelentkezik. :)” – posztolta ki Facebook oldalára a lány egyik ismerőse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik