Belföld

Jó ütemben halad a szennyvízcsatornázási munka

Hetven százalék feletti műszaki készültség a szennyvíz-csatornázási munkáknál - tavaly év elején elején kezdődött el Székesfehérvár és térségének szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése.

Hullay Gyula projektmenedzser elmondta, hogy a mai állapot szerint a műszaki készültség 70% körüli. Az uniós szabályok értelmében a szélesebb úthelyreállítás nem lehet a projekt része, az Állami Közútkezelő Kht. kezelésében lévő Béla út azonban teljes szélességű felületi zárást kap. A munkálatok – az időjárás függvényében – a napokban kezdődnek el, a többletköltségét az önkormányzat fizeti fizeti a Saára Gyula program keretében.

Az Európai Bizottság 2009. december 18-án hagyta jóvá a „Székesfehérvár Megyei Jogú Város és térsége – Pákozd, Pátka, Seregélyes – szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése” nagyprojektet. A projekt a Székesfehérvár és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Székesfehérvár még csatornázatlan területei, valamint a környező települések Pátka, Pákozd és Seregélyes tartoznak. A bővítés 148,8 km gravitációs csatornát és 41 km nyomóvezetéket, 26 db szennyvízátemelő telepet és 6744 új bekötést jelenti. A települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtő területén találhatók, ezért különösen fontos a keletkező szennyvizek megfelelő összegyűjtése, elszállítása és kezelése. A beruházás eredményeképpen javul a Velencei-tó vízminősége, javul a felszín alatti vizek minősége is.

Hullay Gyula, a Szennyvízcsatorna Hálózat Bővítési Önkormányzati Társulás projektmenedzsere elmondta, hogy 2011 elején kezdődtek meg a munkák és év végére már sikerült olyan állapotot teremteni, hogy elérték a 60%-os mennyiségi műszaki teljesítményt, valamint a kiemelt jelentőséggel bíró üzembehelyezések egy részét is sikerült megvalósítani. Ráchegyen már 2011 december 20-án meg lehetett kezdeni az ottani csatornahálózat üzembehelyezésével a rákötéseket. „Célul tűztük ki, hogy ahol lehet, részműszaki átadásokkal próbáljuk elősegíteni, hogy ne egyidejűleg jelentkezzenek a rákötések” – emelte ki a projektmenedzser. Ráchegyet Kisfalud követte, amely városrész teljes területének bekötése megoldódott 2012 márciusában.

Ehhez kapcsolódóan a Nagyszombati út és néhány kisebb utcának a csatornahálózata is elkészült, ezzel mintegy 600 bekötés vált élővé. A mai állapot szerint a projekt műszaki készültsége 70% körül van. „Tervezzük a további üzembehelyezéseket, a jövőben Csala településrésznek az üzembehelyezése várható, valamint Székesfehérváron több kisebb településrész is csatornázásra kerül: év közepén itt is megvalósulhatnak a rákötések ” – tette hozzá Hullay Gyula, aki kiemelte, hogy az üzembe helyezésről minden esetben írásos értesítést küldenek a lakóknak, akik csak ezt követően, a Fejérvíz szakemebereinek részvételével végeztethetik el a bekötést.

Az EU-s támogatással megvalósuló beruházásban a támogatás a sávos úthelyreállításra vonatkozik, ezen túlmenően, bármilyen szélesebb úthelyreállítás nem lehet a projekt része. Kivéve azokat a területeket, amelyek az Állami Közútkezelő kezelésében vannak, ilyen például a Béla út, ahol a közútkezelő előírta a teljes szélességű un. „felületi zárást”. Ennek többletköltségét az önkormányzatnak külön meg kell fizetnie. A kivitelezőnek a sávon túl, nagyobb útfelületet kell helyreállítania abban az esetben is, amikor munkavégzés közben nagyobb felülelet rongálódik meg: ilyenekkel is lehet majd találkozni Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik