Belföld

Megfigyelt művészet az Emlékpontban

24.hu
24.hu

2012. 04. 12. 12:25

Ügynökjelentések mozaikja és a kádári állambiztonság piramisa interaktív kiállítás nyílik a hatvanas évek Megfigyelt Művészetéről az Emlékpontban.

A látogatókat számos interaktív elem várja a kiállításon: a megfigyeltek és a megfigyelők lakásán kívül ügynöki jelentésekből, illetve az őket irányító tartótisztek megjegyzéseiből és utasításaiból áll össze az a jelentéshalmaz, melyet egy-egy hódmezővásárhelyi művészről a kádári politikai rendőrség alkotott – mondta Elek András, a műzeum sajtóreferense a Szeged24-nek.

Az Emlékpont egyedi tematikájú és megoldásokat tartalmazó tárlata az 1960-as évek vásárhelyi művészetét egy különleges szemszögből, állambiztonsági jelentéseken keresztül tárja a látogatók elé. Hódmezővásárhely művész- és tágabban értelmezett kulturális életéről lényegesen több állambiztonsági anyag maradt fenn, mint más települések esetében. A kiállítás elsőként mutatja be Magyarországon egy vidéki város útkereső értelmiségeinek-, művészeinek, és azok szellemi műhelyeinek tevékenységét, méghozzá az állambiztonsági szolgálatok szemüvegén keresztül.

A kiállítás koncepciója és alaptézise a két végpontnál úgy jelenik meg, hogy a Galyasi-lakásba bepillantást, míg a T-lakásból kitekintést kap a látogató. Előbbiben a megfigyelt, míg utóbbi a megfigyelő szemszöge dominál.

A Megfigyelt Művészet kiállítást április 14-én, szombaton 11 órakor Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, valamint dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója nyitja meg.

 

Az Emlékpont egyedi tematikájú és megoldásokat tartalmazó tárlata az 1960-as
évek vásárhelyi művészetét egy különleges szemszögből, állambiztonsági
jelentéseken keresztül tárja a látogatók elé. Hódmezővásárhely művész- és
tágabban értelmezett kulturális életéről lényegesen több állambiztonsági
anyag maradt fenn, mint más települések esetében. A kiállítás elsőként
mutatja be Magyarországon egy vidéki város útkereső értelmiségeinek-,
művészeinek, és azok szellemi műhelyeinek tevékenységét, méghozzá az
állambiztonsági szolgálatok szemüvegén keresztül.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.