Belföld

Közgyűlés – fontos változások a szmogriadótervben

Nagy Zoltán

2012. 04. 12. 10:02

Reggel nyolc órától ülésezett Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése, melyen módosították a szmogriadótervet, elfogadták a város hulladékgazdálkodási tervét és levették a napirendről az avar és kerti hulladékok égetéséről szóló tervezetet.

A Közgyűlés több fontos kérdésben határozott ma, egy kérdésben halasztott. Később tárgyalja majd a testület az avar és kerti hulladékok égetéséről szóló tervezet tárgyalását, így ez április végén vagy májusban kerül újra a testület elé.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a helyi hulladékgazdálkodási tervet, a szmogriadó előírásait pedig módosították. A sokakat érintő rendeleten az eddigi tapasztalatok alapján változtattak, finomítottak. A régi rendelet szerint a gépjármű-korlátozás Székesfehérvár teljes közigazgatási területére vonatkozott, a mostani módosítás szerint a korlátozás kizárólag a város belterületére terjed ki. A Szent Flórián körút – Kadocsa u.- Seregélyesi út – M7-es Székesfehérvárt elkerülő szakasza- 63-as elkerülő szakasz nem esik majd a korlátozás alá, így egy külső zónagyűrűn közlekedhet minden jármű. A közlekedési és környezetvédelmi szakemberekkel folytatott egyeztetések alapján a gépjármű-korlátozást a piros és fekete matricás autók mellett, a kék plakettes dízelüzemű autókra is indokolt kiterjeszteni, tekintettel arra, hogy egy dízelüzemű autó (még a legújabb típusú is) 8-szor több szálló port juttat a levegőbe, mint egy hasonló kategóriájú benzines. A plaketteket ellenőrző pontokat kereskedelmi egységeknél jelölték ki, melyek parkolóiban lehetősége lesz parkolnia annak, akit a rendőrség az ellenőrzés során felszólít a gépjárműhasználat mellőzésére és a tömegközlekedés igénybevételére. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy az egyik legfontosabb változás szerint, a szmogriadó elrendelhető és nem kötelező ezt elrendelni.

A Palotai út 13. szám alatt található épületek bontásáról is határozott a testület. A Széphő Zrt. még 2010-ben jelezte az önkormányzatnak, hogy a földterületen található lakóépületek igen rossz műszaki állapotban vannak, felújításuk nagy anyagi ráfordítást igényelne, ezért szükségesnek tartja azok lebontását. Az önkormányzat 2010 óta folyamatosan intézkedett az ingatlan fokozatos és tervszerű kiürítéséről oly módon, hogy a bérlők lejáró, határozott idejű lakásbérleti jogviszonyait nem újította meg, a megüresedő lakásokra új bérlőket nem jelölt ki, a megürült lakásokba beköltöző, jogcím nélküli lakáshasználókat pedig a lakásokból kilakoltatta. A bontási engedély 2010-es jogerőre emelkedésétől számított két évig érvényes, ezért is volt szükséges a mielőbbi döntés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.