Belföld

Aknaszedő is volt a 100 éves Imre bácsi

Nem mindennapi eseménynek adott otthont ma délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Századik születésnapja alkalmából köszöntötték a székesfehérvári Vanka Imrét.

Az ünnepségen az Ikarus Nyugdíjas Klub tagjai többek között egy hatalmas tortával ajándékozták meg Imre bácsit, az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője is tiszteletét tette.

Vanka Imre 1912. április 12-én született Székesfehérváron egy kilencgyermekes család hetedik gyermekeként. Édesapja ácsmesterként dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt. 1942-ben nősült meg, egy fia és egy lánya született, ez utóbbi gyermeke már elhunyt. Nagy családdal büszkélkedhet, hiszen négy unokája és nyolc dédunokája van.

Imre bácsi katonai iskolát végzett, repülő- és motorszerelést tanult, majd fegyvermester volt a hadseregben, a repülősöknél. A második világháború után osztályidegenként kezelték, alkalmi munkavállalóként aknaszedőnek szegődött el, később a fehérvári gépálláson mezőgazdasági gépszerelőként szerzett munkát. Dolgozott az Ikarus elődjénél, majd hosszú évtizedekig, egészen 1972-es nyugdíjazásáig az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár alkalmazottja, gyártásszervezője volt.

Imre bácsi ma is kitűnő egészségnek örvend, vele azonos nevű fiánál él Székesfehérváron. Reggel elolvassa az újság friss híreit, soha nem hagyja ki a déli híradót, majd az ebédet követő pihenés után rövid sétát tesz a környéken. A délutáni órákban is szívesen néz televíziót és rendszeresen megtekinti az esti híradásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik