Belföld

Aknaszedő is volt a 100 éves Imre bácsi

Nagy Zoltán

2012. 04. 12. 17:39

Nem mindennapi eseménynek adott otthont ma délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Századik születésnapja alkalmából köszöntötték a székesfehérvári Vanka Imrét.

Az ünnepségen az Ikarus Nyugdíjas Klub tagjai többek között egy hatalmas tortával ajándékozták meg Imre bácsit, az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője is tiszteletét tette.

Vanka Imre 1912. április 12-én született Székesfehérváron egy kilencgyermekes család hetedik gyermekeként. Édesapja ácsmesterként dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt. 1942-ben nősült meg, egy fia és egy lánya született, ez utóbbi gyermeke már elhunyt. Nagy családdal büszkélkedhet, hiszen négy unokája és nyolc dédunokája van.

Imre bácsi katonai iskolát végzett, repülő- és motorszerelést tanult, majd fegyvermester volt a hadseregben, a repülősöknél. A második világháború után osztályidegenként kezelték, alkalmi munkavállalóként aknaszedőnek szegődött el, később a fehérvári gépálláson mezőgazdasági gépszerelőként szerzett munkát. Dolgozott az Ikarus elődjénél, majd hosszú évtizedekig, egészen 1972-es nyugdíjazásáig az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár alkalmazottja, gyártásszervezője volt.

Imre bácsi ma is kitűnő egészségnek örvend, vele azonos nevű fiánál él Székesfehérváron. Reggel elolvassa az újság friss híreit, soha nem hagyja ki a déli híradót, majd az ebédet követő pihenés után rövid sétát tesz a környéken. A délutáni órákban is szívesen néz televíziót és rendszeresen megtekinti az esti híradásokat is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Andratx, 2018. június 11.
Villámok cikáznak az égbolton a Baleár-szigeteken fekvő Andratx felett 2018. június 11-én. (MTI/EPA/Cati Cladera)

Időjárás: egyre nagyobb veszélybe kerülünk

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.