Belföld

A Védegylet támogatja Sólyom újraválasztását

A szervezet szerint köztársasági elnökként is bebizonyította, hogy a jogállam és a demokrácia elkötelezett híve.

Sólyom László, akinek „eddigi szakmai, civil és politikai tevékenysége a legmagasabb erkölcsi normáknak felel meg”, képes lehet „a köztársasági elnöki intézmény megtépázott hitelének helyreállítására, belföldön és külföldön egyaránt” – indokolta álláspontját a Védegylet az MTI-nek eljutatott nyilatkozatában. A civil szervezet szerint köztársasági elnökként is bebizonyította, hogy a jogállam és a demokrácia elkötelezett híve, és “pártoktól és érdekcsoportoktól függetlenül képviselte az alkotmány szellemiségét, a magyar köztársaságot”.

A szervezet álláspontja szerint, amennyiben a Fidesz pártpolitikust kíván jelölni a köztársasági elnöki posztra, az ellentmond az Alaptörvény tartalmának és szellemének, mivel a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét. “A Fidesznek persze megvan a parlamenti többsége az új elnök megválasztásához, ám az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kétharmados hatalom sem képes illegitim döntéseket elfogadtatni a társadalommal” – fogalmaz a nyilatkozat, melynek végén a Védegylet reményét fejezi ki, hogy a párt ezúttal bölcsebben jár el, és figyelemmel lesz a közvéleményre.

A nyilatkozat említést tesz arról is, hogy téves az az értelmezés, amely szerint a Védegylet által szervezett április 12-13-i nemzetközi világjogi konferencia fővédnökségének elvállalása Sólyom László egyfajta visszatéréseként értékelhető. A konferencia fővédnökségét még Schmitt Pál lemondása és az új jelölttel kapcsolatos találgatások előtt kellett elvállalni. Sólyom László szándékairól egyedül ő maga nyilatkozhat – szögezi le a Védegylet, mint az ex-köztársasági elnök mellett 2005-ben sikeresen kampányoló civil szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik