Belföld

Telefonfülkék halála: többször rongálják, mint használják őket

A hétvégi bulik után gyakran láthatunk megrongált telefonfülkéket az utcán. Csak veszteség van rajtuk vagy haszon is?

A 21. században a modern országokban már alig akad olyan ember, akinek ne lenne mobiltelefonja. Csak végső esetben szorulunk rá a nyilvános telefonfülkékre. Győrben még üzemel pár fülke, főként a forgalmasabb helyeken, mivel számukat törvény írja elő. Használat helyett azonban legtöbbször inkább megrongálják őket a vandálok. Betörik az ajtó üveglapjait vagy letépik a kagylót a készülékről.

A Győr24 megkérdezte az illetékest, mennyibe kerülnek a randalírozók által okozott károk, és hogy érdemes-e még üzemeltetni ezeket a készülékeket.

“Megtudtuk: a nyilvános készülékek számát folyamatosan az igényekhez igazítja a szolgáltató, jelenleg több mint 8000 közterületi telefon üzemel. A törvény 4770 darabot ír elő.

Kizárólag azokat a nyilvános telefonokat szerelik le, amelyek forgalma annyira alacsony, hogy nem fedezi az üzemeltetésének, fenntartásának, rendszeres takarításának és karbantartásának költségeit. A rongálások helyreállításából, például a graffitik eltávolításából származó károkat.

Az üzemeltetett készülékeket a szakemberek rendszeresen ellenőrzik, a hibákat javítják. A karbantartás költségei, a rongálások miatt, tetemesek: egy-egy fülke esetében több tízezer, akár százezer forintot is elérhetnek – tájékoztatta a Győr24-et a Magyar Telecom munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik