Belföld

Szolidaritási számla indult a mozgássérültekért

Szolidaritási számlát hozott létre a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azoknak a mozgáskorlátozottaknak a támogatására, akiket negatívan érintenek a kormány jogszabály-módosításai - írja szerdai számában a Népszava.

A cikk szerint a bírósági, alkotmánybírósági, strasbourgi emberi jogi bírósági eljárások előkészítésével és folytatásával kapcsolatban felmerülő költségeket finanszíroznák a számlára érkező pénzből.

A lap úgy véli, a legnagyobb bajban azok a III. csoportos rokkantak lesznek, akik bármilyen okból nem jelentkeztek március 31-ig felülvizsgálatra. A legutóbbi adatok szerint 196 ezer rokkantnyugdíjas közül több mint 179 ezren fordultak a nyugdíjbiztosítóhoz. Aki elmulasztotta a bejelentkezést, májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát.

Az új rendszerben az egészségkárosodottak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak. Azok, akik 2011. december 31-ig betöltötték az 57. életévüket, ugyanazt az összeget kapják, mint korábban, csak nem rokkantsági nyugdíjként, hanem ellátásként. A fiatalabb, III-as kategóriába tartozóknak kell orvoshoz menniük. Akit rehabilitálhatónak találnak, havi 28 ezer 720 forintot, vagy havi 57 ezer 440 forintot kaphat – ismerteti a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik