Belföld

Ragaszkodik a másodálláshoz Semjén

Szerintük nem ésszerű, hogy egy csomó szakmából kizárnák a gyakorló képviselőket és csak a parlamenti munkáért fizethetnének.

Kapcsolódó cikkek

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni a jövőben – mondta Semjén Zsolt a képviselői javadalmazás ügyében a Fidesszel kialakult vitáról szerdán Budapesten. A KDNP elnöke a megjelent sajtóhíreket cáfolva a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvénye előtt leszögezte: nem az érdekli őket, hogy egy képviselőnek mennyi a fizetése.

Amit felvetettek az az, hogy nem tűnik ésszerűnek, hogy egy csomó olyan foglalkozásból kizárják a képviselőket, amit a társadalom javára nyugodtan végezhetnek – fejtette ki újságírók előtt, hozzátéve: az állampolgárok el tudják dönteni, egy képviselőt megválasztanak-e annak tudatában, hogy országgyűlési feladatai mellett más munkát is végez.

Semjén Zsolt azon félelmének is hangot adott, hogy ha ezeket lehetőségeket kizárják, nagyon leszűkítik azok körét, akik vállalják, hogy a közéletben képviselőként dolgozzanak. Ez kontraszelekcióhoz vezet, és nem is ésszerű – mondta.

A kormányfő helyettese példaként a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, orvos Nagy Kálmánt említette, és feltette a kérdést: miért akadályozzuk meg, hogy a leukémiás gyermekeket gyógyítsa? Az az orvos, aki például két cikluson keresztül nem vett szikét a kezébe, nyolc év múlva már tudja ezt majd megtenni – szemléltette.

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért – a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve – nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A törvényjavaslaton már csak közvetlenül a jövő hétfői zárószavazás előtt változtathat a Ház.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége – 30 képviselő – ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik