Belföld

Ősztől közbringák Szegeden

Szeptembertől Szegeden is elérhetők lesznek a Nyugat-Európában már jól ismert városi kölcsönbiciklik, vagy ahogy itt fogják őket hívni: a citybike-ok.

A magyar köztudatba közbringa néven került be a szolgáltatás, amikor néhány éve bedobták, hogy Budapesten is legyen ilyen. A fővárosban azóta sincs, Szegeden viszont – így az országban elsőként – ősztől már biztosan lesz.

A tervek szerint szeptemberben indul el a projekt, aminek köszönhetően összesen 100 darab bicikli lesz kihelyezve a város 12 pontján, a speciális lerakópontokon. Ezek pontos helyeiről még folynak a tárgyalások, ami viszont biztosnak látszik, hogy egy órára 200 forint, egy napra pedig 800 forintért bérelhetjük majd ki a speciális bringákat. A kerékpárok könnyített vázzal, tömör gumival, hagyományos fékszerkezettel lesznek felszerelve a kisebb meghibásodási lehetőségek érdekében. Minden bringára GPS jeladót szerelnek, amelynek köszönhetően az összes járművet képesek lesznek valós időben követni, így elkerülhetők lesznek a lopások.

Lesz őrző-védő szolgálatunk, akik hamar ráakadnak majd az esetlegesen lopott kétkerekűekre. Ha valaki tehát vinni akarja, viheti, de túl sok esélye nincs, hogy messzire jusson vele” – teszi hozzá Szabó László, a projekt menedzsere. A kerékpárok külseje ráadásul speciális lesz, ugyanis az egyedi festés mellett nagy méretű reklámfelületet helyeznek majd el mind az első, mind a hátsó kerék köré, azaz későbbi értékesítésre sem lesz alkalmas az eltulajdonított bicikli.

A közbringa projekt elsődleges célcsoportja a Szegedre érkező turista közönség lesz, de bárki igénybe veheti majd a bicikliket egy gyors regisztráció után. A citybike nem kíván a tömegközlekedés konkurense lenni, ám tény, hogy alternatív közlekedési eszközként, a gyors célba érés érdekében, a városiaknak praktikus lehet.

A fizetés épp úgy fog működni, mint ahogy azt a parkolójegyek megváltásánál megszokhattuk: mobilról sms-üzenettel vagy telefonhívással. Persze a City Bike irodájában készpénz vagy bankkártyás fizetés ellenében is bérbe lehet majd venni a bicikliket. Már az is biztos, hogy minden reggel 5 órától egészen hajnali 1-ig lesznek kölcsönözhetők a kerékpárok. A korlátozás egyszerű oka a balesetmegelőzés. Ahhoz ugyanis nem fér kétség, hogy a hajnalban egyes szórakozóhelyekről hazafelé tartók első célpontja lenne a citybike, amivel viszont könnyen okozhatnak balesetet.

A bicikliket folyamatosan szervizelik majd, és nyomon követik, melyik tárolóban mennyi bringa áll, hogy szükség esetén áthelyezhessék őket egyik helyről a másikra. A projekt uniós forrásból, összesen 60 millió forintból valósul meg. Tervezett kezdés: szeptember 30.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik