Belföld

Múzeumbezárásoktól tart az LMP

Múzeumok, kiállítóhelyek bezárását is eredményezheti az a kormányrendelet, amely az önkormányzatok fenntartásába adja a megyei múzeumhálózatot.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum előtt beszélt arról, hogy a kormány a szakmai szervezetek által legrosszabbnak tartott lehetőséget választotta, amikor a magyar kulturális örökség értékeit több mint száz esztendeje gyűjtő megyei múzeumhálózat fenntartói feladatait rendeletében az önkormányzatokra bízta.

Az LMP szerint a helyes megoldás az lett volna, ha a több mint kétszáz múzeum és kiállítóhely a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai felügyelete alatt egységes hálózatként működne, a finanszírozásról pedig az állam gondoskodna.

A politikus szerint a múzeumok fenntartása – különösen a kisebb települések esetében – megoldhatatlan finanszírozási feladatot jelenthet az önkormányzatoknak. Ezért félő, hogy a települések előbb-utóbb feladják a küzdelmet, és bezárják az intézményeket. Ez azért is megtörténhet, mert a közgyűjtemények gyakran értékes ingatlanokban működnek, amelyek hasznosítása csábító lehet a nehéz anyagi helyzetben lévő települések számára.

Az intézmények önkormányzati fenntartásba adása – Karácsony Gergely véleménye szerint – szakmai problémákat is fölvet. A múzeumok hatásköre ugyanis túlnyúlik az egyes települések határán, a feladatok egy részét pedig a megyei hálózat látta el, biztosította a munka elvégzéshez szükséges régészeti vagy művészettörténészi szaktudást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik