Belföld

Megdőlt a “mindent az államnak”-elv

Gazdátlanná vált a közoktatás rendszere, mindenki menti a menthetőt – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Galló Istvánné szerint óriási a bizonytalanság az iskolákban, nem lehet tudni, hogy az iskolák államosítása pontosan miként zajlik majd, és félő, hogy a tanárok úgy mennek el a nyári szünetre: nem tudják, milyen változásokra számíthatnak az új tanév kezdetétől. A PSZ szerdai sajtótájékoztatóján szólt arról, hogy a legutóbbi hírek szerint az iskolák működtetését, azaz a közüzemi számlákat, a karbantartást és más dologi kiadásokat az önkormányzatok fizetnék, ugyanakkor az intézményfenntartás, tehát az osztályok, csoportok számának meghatározása, a pedagógus-álláshelyek betöltése, illetve az intézményvezetői kinevezések és a pedagógusok munkájának ellenőrzése állami feladat lenne.

Az érdekvédő felidézte Farkasné Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárának keddi, egy budapesti konferencián mondott szavait, amelyek szerint az általános iskolai ellátáshoz kapcsolódó vagyon 2013. január 1-je után is az önkormányzati rendszer része marad, az állam csak az oktatást, illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokat veszi át, illetve azt finanszírozza.

Megdőlt “a mindent az állam vesz át” elve – jelentette ki Galló Istvánné az államtitkár által elmondottakra. Az államosítás a kormányzat által elképzelt gyors tempóban végrehajthatatlan, mivel 4169 iskoláról, ezen belül 5923 telephelyről van szó, és 1 millió 418 ezer tanulót, valamint 121 518 pedagógust érint – tette hozzá. Megemlítette, nem látják az államosítás pénzügyi fedezetét a költségvetésben, mert a járási kormányhivatalok még nem álltak fel, és nem lehet tudni, hogy ezeket miből finanszírozzák, hogyan fog felállni ez a rendszer, és miként tisztázzák a hatásköröket. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a költségvetés a jövő évben sem költ majd annyit a közoktatásra, amennyi az államosításhoz szükséges lenne.

Mint mondta, információik alapján jelenleg több helyütt, így Baranya és Csongrád megyében, illetve Vácott egyházakkal – utóbbi városban a baptistákkal – tárgyalnak az önkormányzatok, amely szerinte azt jelzi: a településeken nem látják biztosítva, hogy ha az államhoz kerülnek az iskolák, akkor az oktató-nevelő munka sokszínűsége megmarad. Másutt a települések már egyáltalán nem költenek az iskolákra, még a legszükségesebb dolgokra sem.

Galló Istvánné beszélt arról: a közoktatás államosításával az is probléma, hogy több mint 500 intézményt újítottak fel részben EU-s pénzekből, a támogatás kritériuma pedig az volt, hogy öt évig ne legyen fenntartóváltás. Úgy látja, az intézmények működtetése ezért maradna az önkormányzatoknál.

A PSZ vezetője – mint írtuk – súlyos, megmagyarázhatatlan szakmai hibának nevezte, hogy noha Szigetszentmiklóson a döntéshozók a két pályázó közül egyiket sem tartották alkalmasnak az igazgatói posztra, mégis közülük választottak egyet ideiglenes vezetőnek a Batthyány Kázmér gimnázium élére július 31-ig. Ráadásul nem vették figyelembe sem a tantestület, sem a szülők véleményét, mert ők a másik jelöltet támogatták, ezért a tantestület felháborodása jogos – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik