Belföld

Marad a jegybanki alapkamat

24.hu
24.hu

2012. 04. 11. 15:47

A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a javuló nemzetközi hangulat ellenére a hazai eszközök kockázati megítélése az utóbbi időszakban kismértékben romlott.

Bár a forint árfolyama stabilan erős a korábbi időszakhoz képest, és a külföldiek aktivitása az állampapírpiacon növekedett, a hozamelvárások emelkedtek mind a forint, mind a deviza államkötvények esetében.

A tagok egyöntetű megítélése szerint a hazai kockázati megítélés nagyban függ az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos fejleményektől. A megállapodás létrejötte kedvező piaci hatást fejthet ki a jövőben, míg a tárgyalások halasztása finanszírozási kockázatot jelentene, és növelhetné a hazai eszközöktől elvárt kockázati prémiumot.

A kamatdöntési vita során a tanácstagok többsége egyetértett abban, hogy az inflációs alappálya a kamattartást indokolja. Konszenzus volt abban is, hogy az alternatív forgatókönyvek valós kockázatokat jelenítenek meg, és rövid távon egyik forgatókönyv sem indokol kamatpolitikai eltérést az alappályától.

Az üléssel egy időben tette közzé új inflációs jelentését az MNB, a szakmai stáb előrejelzése szerint az idén 0,1 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nő a GDP, míg az éves átlagos infláció a prognózis szerint 2012-ben 5,6, jövőre 3,0 százalék lesz.
A tanácstagok többsége lényegében egyetértett az MNB szakértői által készített inflációs jelentésben közölt makrogazdasági pályával és az abban foglalt kockázati elemekkel – áll a jegyzőkönyvben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.