Belföld

Kevés busz és zsúfolt vonatok Győr és Budapest között?

Győrből a fővárosba nemsokára csak öt buszjárat indul, ebből egy közlekedik naponta. Alternatíva a vasút, de úgy néz ki, ez nem elég.

Az új menetrend április 15-én lép életbe. A Széll Kálmán tervben megfogalmazott intézkedések végrehajtásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Közszolgáltatási Szerződést módosítja – írja közleményében a Kisalföld Volán Zrt. A minisztériumnak nem titkolt célja, hogy a közlekedésben fellelhető párhuzamosságokat kívánják ily módon kiszűrni. Győr és Budapest esetében ez azt jelenti, hogy az utasforgalmat a vasútra koncentrálják.

“Győr és Budapest között dinamikus, sűrű menetrend él, mely kiszolgálhatja az autóbuszról “leszállított” utasokat. Hazánk egyik leggyorsabb vasúti pályája köti össze a két várost, ezért ki kell használni ezeket a lehetőségeket” – vélekedik a minisztérium.

Személy és gyorsvonatok nagyjából óránként, InterCity vonatok pedig kétóránként közlekednek a Keleti pályaudvarra, de Győrből közvetlenül a Déli pályaudvarra is eljuthatunk. A menetrend összeállításában megfigyelhető, hogy az IC-k után 10-15 perccel személy és gyorsvonatok is indulnak Győrből Budapestre, így aki nem kapna jegyet a InterCity járatra, igénybe veheti a gyorsvonatokat – mondta el a Győr24-nek a MÁV-Start Zrt. illetékese.

A gyakorlatban mégsem ilyen egyszerű a történet, ugyanis mint kiderült, a legtöbb ingázó a kedvezőbb csatlakozás miatt választotta az autóbuszt. Ezután Pesten a pályaudvarról tovább kell utazniuk a helyi közlekedéssel.

A győri vasútállomáson sokan arra panaszkodtak, hogy sokszor a személyvagonok is tömve vannak, az InterCitykre pedig hamar elfogy a helyjegy. Egy egyetemista a Győr24 munkatársának elmondta: legtöbbször a folyosón állva utazik vagy a saját táskájára ül le az ajtók előtti térben.

“Én eddig is vonattal közlekedtem, jobban szeretem mint az autóbuszt, de ami mostanában megy, az nem állapot. Többször előfordult, hogy az ajtó előtt nyomorogtam. Hétközben nincs probléma, de pénteken és vasárnap, amikor mindenki visszatér a kollégiumba, elég nagy a nyomorgás. Nem tudom mi lesz, ha az autóbuszról még több ember tér át a vasútra” – nyilatkozta egy hallgató a vasútállomáson.

Az új menetrend szerint egyébként április 15-től napi rendszerességgel mindössze egy autóbuszjárat indul Győrből a fővároba, 5.30 órakor. A többi járat csak a hét utolsó tanítási napján, illetve az első tanítási napot megelőző napon indul 11.00, 13.30, 16.15 és 18.30 órakor. A Sopron és Budapest között ingázó járatok pedig kivétel nélkül megszűnnek. Részletes tájékoztatót a Kisalföld Volán honlapján olvashatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik