Belföld

Gyorsabban jöhet a segítség: csak a 112 marad

Belátható időn belül a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás, és idővel kivezetik a jelenlegi 104, 105, 107-es számokat, helyüket a 112 veszi át, az ezt szolgáló Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR-112) megvalósításához szükséges közbeszerzési pályázatok hamarosan megjelennek - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

A 112-es rendszer megvalósítása során a tervezésben és kivitelezésben együttműködő konzorciumi tagok a szükséges közbeszerzéseket több részeljárásban hajtják végre – tájékoztatta a lapot a Belügyminisztérium. Ezek hirdetményeit 2012 második és harmadik negyedévében folyamatosan teszik közzé. Közülük az első a hívásfogadó rendszer tervezésére és megvalósítására szól.

A mostani 112-es rendszer időveszteséget rejt magában, és több fontos eleme is hiányzik: nincs lehetőség például a bejelentő helyének meghatározására. A későbbiekben ez a rendszer része lesz, emellett egy intelligens adatlap rögzíti majd a bejelentések adatait.

Az Országos Mentőszolgálat most mutatta be mentésirányítási rendszerének megvalósítására vonatkozó ajánlati felhívását. A 2,2 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként a jelenlegi 79,8 százalékról 86,8 százalékra nő a 15 percen belüli kiérkezések aránya. Mint a lapnak a mentőknél elmondták, a rendszer az egységes segélyhívó rendszer nélkül, és azzal összekapcsolva is működik majd. A fejlesztésekkel szeretnének az év végére végezni.

A végső cél persze az egységes segélyhívó rendszer marad, amelynek tervezett határideje szintén 2012 vége. A rendszerre kerül a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők. A beruházásra az állam ötmilliárd forintot különített el – ismerteti a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik