Belföld

Győri gyorstöltés az E.ON-tól

A Budapest Bécs között kialakított elektromos töltőállomás-hálózat egyik új állomásaként mától Győrben, Tatán és Mosonmagyaróváron is feltölthetik autójukat az e-járművekkel közlekedők.

2011-ben indította el elektromos töltőállomás-hálózatának kiépítését az E.ON. A szolgáltató a fenntartható energiagazdálkodás szellemében már évek óta számos sikeres projektben vett részt támogatóként, olyan programokban melyek a károsanyag-kibocsátás csökkentését célozták meg. A hazai vállalat folyamatosan átveszi és fejleszti a németországi anyacégtől kapott technológiai és tapasztalati tudását, ott ugyanis már előrébb járnak az elektromos autózást illetően. Ehhez az innovatív törekvéshez zárkózik fel a magyar cég is, ennek egyik ékes bizonyítéka az e-sztráda, melynek 3 új állomását szerdán ünnepélyes keretek között adták át Tatán, Mosonmagyaróváron és Győrben.

Kiemelt figyelem Győrben

A kisalföldi megyeszékhelyen a Jókai utcai parkolóházban állították fel a gyorstöltő rendszert, melyet az e-autó tulajdonosok egész nap ingyenesen használhatnak. Dr. Eric Depluet, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta: a helyszínek kiválasztásánál is számos kritériumot tartottak szem előtt. „A városok kiválasztásakor döntő szempont volt a turisztikai vonzerő is, hiszen amíg az elektromos autó, a motor, a kerékpár, vagy plug-in hibrid töltődik, addig a tulajdonos sétálhat, kávézhat, vagy egyszerűen csak kikapcsolódhat a történelmi belvárosban” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A fejlesztésnek Győr önkormányzata is örült, már csak azért is, mert ahogy Borkai Zsolt fogalmazott: Győr nyitott az újdonságok felé! „A fenntartható fejlődés kiemelt cél városunkban, ezért reméljük, hogy a jövőben minél több e-autót üdvözölhetünk a Jókai utcai parkolóházban. Ezért az ingyenes töltés mellett már most gondolkozunk azon, hogy a közterületeken akár ingyenesen parkolhatnak majd az elektromos járművek a jövőben” – emelte ki beszédében a város előremutató terveit Borkai Zsolt.

Teszt Vincze Ottóval

A szerdán átadott szerkezet egyébként alig 20 perc alatt üzemkészre tölti az akkumulátort, mellyel akár 130 kilométert is megtehetnek a pilóták. Az elektromos hajtású gépeket elsősorban városi közlekedésre tervezték, de ezek a járművek akár 130 kilométer/órás sebességgel is száguldozhatnak az utakon. Vagyis minden szempontból felveszik a versenyt „szennyező” társaikkal.

A győri hivatalos ceremónia után, az országban először 9 hazai importőr elektromos autói vonultak fel, de az érdeklődők Vincze Ottóval, az E.ON Családi Foci Program nagykövetével és Boczkó Gábor párbajtőrözővel, az E.ON Olimpiai Csapat tagjával tesztelhették az elektromos gokartokat a Rába Hotel parkolójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik