Belföld

Erőszakmentesek a győri iskolák

Hiába a sok rossz országos példa, Győrben szerencsére nem jellemző az iskolai erőszak. Vezéregyéniség viszont mindenhol akad.

Szinte minden nap hallani iskolai erőszakról az országos sajtókban, hol verekedés, hol megfélemlítés, de mindig van rossz példa. Ezek többnyire a családi háttérre vezethetők vissza, amikor a gyermek frusztrációval telve érkezik meg az oktatási intézménybe, a feszültségét pedig társain próbálja levezetni, nemegyszer egy bizonyos osztálytársat kiszemelve.

Nyugisak a győri gyerekek?

Városunk nem növeli az országos statisztikát, itt ugyanis nincs kirívó példa a gyermekek viselkedését illetően. Kaszás Lászlóné 30 éve dolgozik az adyvárosi Fekete István Általános Iskolában, azt mondja a 3 évtized alatt nem találkozott erőszakos fellépéssel, mitöbb, a győri intézmények vezetőjétől sem hallott hasonló példákról. „Nálunk iskolai erőszak nincs, még a zaklatást is erősnek tartanám, ez sem jellemző. Lelki terrorról viszont beszélhetünk, amikor egy-egy gyermek személyiségével uralja az osztályt, ilyenkor ő tölti be a vezető szerepet. Ő a vezéregyéniség. Nagyon sok az egyszülős tanuló, többségében az apa távozik a családból, akinek egyébként meghatározó a jelenléte egy gyerek életében és szociális fejlődésében. A lényeg, hogy figyeljünk a gyermekünkre, és ha bármi problémát érzékelünk, akkor annak elsőként keressük meg az okát, csak azután kezeljük” – hangsúlyozta Kaszás Lászlóné, aki már 8 éve vezeti az adyvárosi létesítményt.

Kösd le és neveld!

Az igazgatónő a Győr24-nek elmondta, hogy már nagyon sok intézményben szerveznek olyan programokat, szakköröket, amelyek lekötik a diákokat, és ami ennél is fontosabb, hogy ezeken a foglalkozásokon levezethetik energiáikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik