Belföld

Baráth: Nem zsidóztam!

A jobbikos Baráth Zsolt tagadja, hogy zsidózott volna a Parlamentben.

Az LMP-s Scheiring Gábor keddi blogbejegyzésében azzal vádolta meg a jobbikos Baráth Zsoltot, hogy más képviselők felszólalása közben rendszeresen rasszista megjegyzéseket tesz. Scheiring egy konkrét esetet felidézve a következőket írta: „…jobbikos képviselőtársam… azt fejtegette /egyébként már sokadjára (!)/, hogy “Hitlernek mindenben igaza volt, csak az eszközben tévedett kicsit“, merthogy “ezzel a holokauszttal” hatalmas fegyvert adott a zsidók kezébe. Itt közbeszúrta, hogy “sátán népe, mert én ezt gondolom a zsidókról“, elég lett volna őket kirakni Európából, folytatta, merthogy “nem európai nép “.”


Fotó: MTI / Kovács Attila

Szerdán az Országgyűlés folyosóján kérdeztük Baráth Zsoltot, aki azt nyilatkozta lapunknak: „Nem szeretnék a Scheiring Gábor blogbejegyzésével foglalkozni… ha akar mondani nekem valamit, szívesen elbeszélgetek vele, de nem szoktam másnak a blogját olvasni.”

Érdeklődtünk Baráthtól, valóban elhangzott-e a „Hitlernek mindenben igaza volt, csak az eszközben tévedett kicsit”, és a zsidóság „a sátán népe… nem európai nép, elég lett volna kirakni őket Európából” állítás. Baráth válasza: „Nem mondtam ilyeneket. Scheiring Gábortól kellene megkérdezni, honnan szedi ezeket, őtőle kell megkérdezni, hogy miket ír föl a blogjára.”

Eszlározás

Baráth Zsolt még a parlament április harmadikai ülésén okozott botrányt azzal, hogy a tiszaeszlári vérvádról szólt a Házban. (Elemzőnk, Kumin Ferenc vonatkozó írása itt olvasható.)

Baráth vérvádas felszólalása kapcsán közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője tett feljelentést; álláspontja szerint a televízión keresztül közvetített beszédében Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított, és ezzel közösség elleni izgatás bűntettet követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik