Belföld

Alig találtak ittas sofőrt Győrött

Megfogadták a megyei vezetők a rendőrség kérését és a KRESZ előírását: a húsvéti ünnepek alatt alig találtak ittasan volán mögé ülő sofőrt.

Kocsis Tünde alezredes, megyei rendőrségi szóvivő portálunk érdeklődésére elmondta: a hosszú hétvégén 1589 vezetőt szondáztattak meg, közülük azonban csak kilencnél jelzett ittasságot a műszer. Nyolcuk annyit nyakalt, hogy az már bűncselekmény mértékű ittasságnak számít, a kilencedik csak szabálysértésig poharazott.

Az ellenőrzések során hét vezetői engedélyt vettek el az egyenruhások a helyszínen, emellett 28 figyelmeztetést osztottak ki, 123 esetben pedig összesen egy és negyed millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki. 103 esetben szabálysértési feljelentést tettek, 202-ben pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek – 152 alkalommal gyorshajtás miatt.

A portálunk által a napokban, a rendőrségtől kért adatok alapján közöltek szerint egyébként a megyei statisztikai adatok impozánsak: tavaly 95 olyan baleset történt Győr-Moson-Sopronban, amelyet ittasan idéztek el. Ez hat százalékkal kevesebb a 2010-esnél, és kimondottan jó eredménynek mondhatóak ahhoz viszonyítva, hogy 2001-ben még 161 ilyen esetet jegyeztek fel.

Hangyányit javult a helyzet abban is, hogy tavaly „csak’ az esetek 11 százalékában jutott szerephez az alkohol, míg egy esztendővel korábban még 12 százalék volt ez az arány. Tavaly egyébként az esetek többségében (pontosan 53,6 százalékában) járművezetők voltak a ludasak, míg a segédmotorosok és a kerékpárosok egyaránt a csattanások 16,8-16,8 százalékáért feleltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik