Belföld

Vasúti és közúti fejlesztés indul Békéscsabán

24.hu
24.hu

2012. 04. 10. 09:18

A páneurópai négyes számú közlekedési folyosó Békéscsaba-Lökösháza közötti szakaszán 2013-ban korszerűsítési munkálatok indulnak EU-támogatásból.

A Békéscsabát érintő beruházások összege negyven milliárd forint, száz százalékos támogatás mellett.

A fejlesztés alapjaiban rendezi át a városi közlekedés szerkezetét és biztonságát, hasonló volumenű közlekedés-fejlesztés támogatás nélkül évtizedeket igényelt volna – tájékoztatott Vantara Gyula polgármester.

Hozzátette: a kivitelezési munkálatok a mezőmegyeri aluljáró építésével indulnak 2013-ban és az összes többi, várost érintő fejlesztés 2014-ben.

A projektnek köszönhetően javul Békéscsaba nemzetközi megközelíthetősége,a páneurópai vasúti folyosó az egyik legfontosabb összeköttetést jelenti Európa és a Balkán között, csökken a menetidő Budapest és Békéscsaba között, a vasúti pályaszakasz korszerűsítése után óránként 160 kilométer sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Békéscsaba a város logisztikai felértékelődésére is számít és a befektetők nagyobb érdeklődésére a beruházást követően – mondta Vantara Gyula.

A Békéscsabát érintő vasúti és közúti beruházások keretében átépítésre kerül a vasútállomás teljes vágányhálózata, a fővágányokon a vonatok 120 kilométeres sebességgel haladnak át. Megújul az állomás épülete és a műemlékvédelem alatt álló peron-tető, új parkoló lesz és korszerű utas-tájékoztatási rendszer.

A komplex közlekedés-fejlesztési program részeként a város több pontján épülnek különböző szinteken korszerű és biztonságos közúti csatlakozások kerékpár utakkal, gyalogos átkelőkkel, több vasúti átjáró megszűnik, átjárhatóbb lesz a vasúton túli Jamina városrész és a vasúton inneni belváros, gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a városrészek között gépkocsival, kerékpárral és gyalogosan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.