Belföld

Milliárdokkal támogatják a gazdákat

Húszmilliárd forint támogatást igényelhetnek a gazdálkodók Fejér megyében - jelentette be a megyei kormánymegbízott.

Dorkota Lajos hangsúlyozta: ha a huszonötféle jogcímen igényelhető támogatások igénybevételére nem lenne lehetőségük a gazdálkodóknak, többségük csődbe juthatna. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a kérelmeket május 15-ig, kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani. A kérelmek kitöltéséhez a megyei kormányhivatal 23 fős falugazdász hálózata, továbbá tanácsadók és technikai közreműködők segítségét vehetik igénybe az érintettek, a megyeszékhelyen kívül Polgárdiban, Lajoskomáromban, Enyingen és Cecén is.

Az erős agrárgazdasággal rendelkező térségben a legtöbben a SAPS támogatást igényelhetik, amely összesen több, mint 270 ezer hektár után meghaladhatja a 15 milliárd forintot – mondta el Bögyös Zsolt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségének vezetője. Hozzátette: ez az összeg további mintegy 4,5 milliárd forinttal egészülhet ki az egységes kérelem során benyújtható egyéb jogcímek alapján igényelhető támogatásokkal.   Az idén a korábbiak mellett öt új jogcímen is kérhetnek támogatást a gazdálkodók. Igényelhetik a különleges rizs támogatást, a bogyósgyümölcsűek elkülönített támogatását, a mezőgazdasági biztosítási díjhoz nyújtott támogatást, a Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodás, továbbá az úgynevezett kérődző szerkezetátalakítási támogatást.

A Fejér megyei gazdálkodókat az új jogcímek közül legnagyobb mértékben a kétpilléres kárenyhítési rendszer, valamint a kérődző állomány szerkezetátalakítási programja érinti. Az utóbbi programban azok a húsmarha- és juhtartók vehetnek részt, akik a referencia időszakban állatot tartottak, továbbá vállalják, hogy árbevételük meghatározott részét beruházásokra fordítják, alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy saját élőmunkájukat hasznosítják, illetve képzésen vesznek részt.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.