Belföld

Adócsalással vádolják Schmitt Pált

A DK-s Molnár Csaba albérleti díjat hiányol a leköszönt államelnök vagyonbevallásából.

A Demokratikus Koalíció arra kéri Schmitt Pált, mondjon le az őt és feleségét jog szerint élethosszig megillető állami lakáshasználatról. Ezt a gyurcsányisták parlamenti vezetője, Molnár Csaba jelentette be kedd koradélutáni sajtótájékoztatóján.


Fotó: Berecz Valter

Ezt megelőzően azonban – a siker reménye nélkül – más úton próbálja elérni fenti célját a DK. A párt két hete törvényjavaslatot nyújtott be, mely azt célozza, hogy „méltatlanná válás esetén” a Ház kétharmaddal megvonhassa a leköszönő államelnök juttatásait: a lakáshasználat mellett a tiszteletdíjat, a sofőrös gépkocsit és a kétfős titkárságot. E törvényjavaslatot az Országgyűlés illetékes bizottsága nem vette tárgysorozatba, ezért Molnárék kérik a parlamentet, ma tárgyalja az ügyet. Erre várhatóan nemet mond a kormánytöbbség – a DK ekkor küld majd levelet Schmittnek.

Míg a tiszteletdíj, a kocsi és a titkárság automatikusan jár a leköszönt köztársasági elnököknek, addig a lakáshasználatot külön kell igényelnie a jogosultnak. Molnár tehát azt javasolja: Schmitt ne éljen ezzel a lehetőséggel.

Új lövészárkot ásva Molnár kijelentette: adócsalás árnyéka vetődött Schmitt Pálra. Mindezt a Blikk-információra alapozza a politikus. A bulvárlap azt írja: Schmitt saját budai villája előtt általában nem magyar rendszámú autók parkolnak, amiből az következhet, hogy külföldi albérlők lakják az ingatlant. A lap azt állítja, e feltételezett bevétel nem szerepel a volt államfő (a lemondás óta az elnöki hivatal honlapjáról eltávolított) vagyonnyilatkozatában.


Fotó: Kummer János

Gyurcsány keresi

A sajtótájékoztatón szóba került Schmitt Pál plágiumbotránya, s ennek kapcsán az is, hogy nincs meg a Demokratikus Koalíció vezetője, Gyurcsány Ferenc főiskolai szakdolgozata. Újságírói kérdésre Molnár Csaba kijelentette, hogy a főiskola feladata lett volna a dokumentum megőrzése, és „nem zárta ki”, hogy a jobboldal megbízásából „lopta el” valaki az ominózus irományt.

Molnár közölte: pártelnöke továbbra is keresi szakdolgozatának saját példányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik