Belföld

13+1 győztes a békéscsabai drámapályázaton

24.hu
24.hu

2012. 04. 10. 18:19

A szakmai zsűri 175 műből választotta ki a legjobb pályaműveket, a listát a zsűri kedden ismertette a városban az Ibsen-ház udvarán a 24 órás versmondó rendezvény megnyitóján.

A kiválasztott egyfelvonásos drámák mellett a zsűri arról is döntött, hogy a nyertesek közé sorolja Egressy Zoltán Idestova hatvan című drámáját is, amely a március végi Magyar Drámaíró Verseny győztese.

Elek Tibor, a szakmai zsűri tagja elmondta: az egyfelvonásos drámapályázatot a Békéscsabai Jókai Színház, a Magyar Írószövetség és a Bárka folyóirat hirdette meg, a felhívásra 175 pályamű érkezett Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból. A verseny a kortárs magyar drámairodalom egyik kiemelkedő fóruma határon innen és túl.

Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója elmondta: a teátrum vállalkozott az egyfelvonásos drámák rendezésére és bemutatására, ezeket tavasztól őszig Békéscsabán és Szarvason láthatja a közönség. A színház vezetése már kijelölte a legjobb 13+1 dráma rendezőit és a színészcsapatokat, a próbák a napokban kezdődnek. Az egyfelvonásos darabokat a rendezők felolvasószínházi előadások keretében viszik színpadra. A nézők Békéscsabán az Ibsen-ház udvarán és a Szarvasi Vízi Színházban láthatják az előadásokat, a bemutatók után közönségtalálkozók is lesznek.

A bemutatott tizennégy dráma közül két mű kap első díjat a bemutatók után, az egyiket a szakmai zsűri ítéli oda, a másikat a közönség az előadásokon leadott szavazatok alapján. A nyertes drámákat a nagyszínház is bemutatja, a premierek ősszel lesznek – mondta Fekete Péter. A Jókai Színház vezetése tárgyal a Magyar Rádióval arról, hogy a győztes egyfelvonásos drámákból rádiójátékok készüljenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.