Belföld

Tízezer kilométert lovagolnak a huszár járőrök

A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Várpalotán szombaton, az Északi Portya, vagyis az önkéntes tartalékos huszár járőrök útra indításán.

Az Északi Portya a várpalota Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület vállalkozása: Csepi Péter elnök és társa, Bakó Sándor tízezer kilométert tesz meg nyolc hónap alatt Észak-Európában lóháton, négy lóval, felszerelésüket lóra málházva, hagyományos huszár viseletben, az út során korabeli körülmények között élve. Az Északi Portya célja felhívni a figyelmet, egyben toborozni a tartalékos szolgálatra, amire mindenkinek lehetősége van, továbbá a huszár szellemiség népszerűsítése, a hadtörténeti ismeretterjesztés, és tisztelgés minden magyar katona előtt.

A tartalékos állomány felduzzasztásának 2010-ben fognak neki, akkor 17 főt, ma 2500 tartalékost tartanak számon – ismertette a miniszter. Elmondta: Ádám Barna ezredes, a Sándor palotai őrség és a Koronaőrség parancsnoka egy darabon elkíséri az Északi Portyát, hogy szimbolizálja a hivatásos és tartalékos állomány egyenrangú és bajtársai egymásnak. Hende Csaba azzal köszönt el a portyától: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs; szerezzenek barátokat a magyar nemzetnek. Az Északi Portya tervezett hazatérése december elseje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik