Belföld

Szebb környezet, fejlesztések és erősödő közbiztonság Adyvárosban

A 2010-es önkormányzati választásokon új képviselőként került a városi közgyűlésbe Radnóti Ákos, aki Adyváros keleti és Jancsifalu déli részén szerezte meg a szavazatok többségét.

Nagy célokkal látott munkához, mint például a rossz állapotban lévő tömbházak felújítása és energetikai rekonstrukciója, a közvilágítás cseréje és az útburkolatok helyreállítása, vagy éppen a Móra Ferenc-iskola korszerűsítési munkálatainak elvégzése és a zöldterületek megújítàsa.

– Már a kezdetektől szoros kapcsolatot alakítottam ki a városrész intézményeivel, a közös képviselőkkel, a hatóságokkal, a szolgáltatókkal és a helyben élőkkel. Azon voltam, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsek a problémákkal kapcsolatban – mondta Radnóti Ákos. 2011 januárjában új zajvédő falat adtunk át a vasút és a lakótelep között a Leier cég jóvoltàból, májusra pedig megvalósult a csaknem 200 lakàsos Kodály Zoltán u. 34–44. közötti lakóházak szigetelése, felújítása. Az egész év során kiemelt figyelmet fordítottunk a zöldterületek és a játszóterek felújítására és karbantartására az Ifjúság körúton, a Földes Gábor utcában, az adyvárosi tónál, a Kodály Zoltán úti üzletközpontnál és a Bán Aladár utcában. Megvalósult a városrész kutyafuttató területének további fejlesztése és szabàlyozàsa is, melyet megköszöntek nekem és a polgármesternek is, aki tàmogatta a fejlesztéseket. Három helyen ivókutakat helyeztünk ki és nyolc helyszínen történtek a forgalmat biztonságosabbá tévő közlekedésfejlesztési beruházások. A kamionokat éjjelre kitiltottuk a Szigethy Attila útról, az Ifjúság körúton szabályoztuk a parkolást és tükröket helyeztünk ki a kereszteződésekben, továbbá megállást tiltó táblákat helyeztünk ki a Körkemence utcában. Útépítési munkákat végeztünk a Tihanyi Árpád utcában, és a Kodály utcában megvalósult a vízelvezetés. Felújítottuk a Szauter utca melletti sportpályát, és több helyen is modernizáltuk a közvilágítást, a teljes Ifjúság körút esténként több mint 30 százalékkal vilàgosabb lett, érdemes este megnézni és a közepén átadott megvilàgított gyalogátkelőhelyet is, mennyire látványos a javulàs. 2011 szeptemberére megvalósult a Móra Ferenc-iskola komplex felújítása, ami az egyik legnagyobb büszkeségünk. Tavaly őszre befejeztük az Ipar u. 84–102. szám alatti panellakások felújítását. Ami az idei évet illeti, megvalósult a Barátság Sportpark parkolási szabályozásànak egy része és a közösségi autóbusz-közlekedés fejlesztése. Emellett útépítési, szegélyezési munkák kezdődtek a Szigethy Attila úton.

Ahhoz képest, hogy fiatal és újonc képviselő, igen komoly eredményeket tud felmutatni…

A jobboldali önkormányzat felismerte, hogy a lakótelepen élő emberek számára is biztosítani kell a kényelmesebb, jobb minőségű élet feltételeit. Nagy lépés volt még az előző ciklusban a Barátság Sportpark 800 millió forintos felújítása. A tömbházak közül nagyon kevés volt felújítva, szerencsére a pályázatok kiírásával több projekt is indult, és az energetikai korszerűsítés terén Győr az egyik legsikeresebb az országban. Az épületekben nem csak komoly kiadásokat tudnak megtakarítani a lakók, de esztétikailag is jobban néznek ki. Az is bántja az ember szemét, ha elhanyagolt a környezete. Nekiláttunk a zöldterületek karbantartásának, mert volt olyan pad, ami ki sem látszott a gaz alól. Ülőhelyeket, szemetesedényeket helyeztünk ki, így a pihenés, a kikapcsolódás is kellemesebb környezetben történhet.

Adyvárosban minden generáció megtalálható az idősektől a fiatal családosokig. Nem lehet könnyű minden elvárásnak megfelelni.

Az emberek többsége nem szeretne mást, mint nyugalmat és biztonsàgot. A fiatalok jobbára a játszótér-felújításokat kérik, sokaknak pedig aktív kikapcsolódást jelent a kutyasétáltatás. A Barátság Sportpark után a Szauter utcai sportpálya is biztonságosabbá vált. Új jàtszóteret adtunk àt 7millió forintból az Ifjúság körút. mögött, igényes közvilágítással, ivókúttal, a gyermekek biztonsàga érdekében körbekerítve. Idén minden jàtszótér a körzetemben új jàtékokat is kap. Az időseknek a közbiztonság a legfontosabb: javítottunk a közvilágításon, elértük, hogy az autóbusz ismét megálljon a Petz Aladár-kórháznál. Bővítjük a térfigyelő kamerarendszert, kettővel több lesz már idén, és a jövőben újabb kettőt szeretnénk kihelyezni és folytatjuk a közlekedés biztonsàgosabbá tételét a Szabolcska utcàban.

Önről az a hír járja, hogy rendpárti…

Nézze, apróságnak tűnhet, de száz parkolóhelyet festettünk fel a körzetben, amire 30 éve nem került sor, és több helyen fizikai elzáràsok épültek ki a szabàlytalansàgok elkerülésére, Így kevesebb a tilosban parkolás, és rendezettebb is a környezet. Idén még többet meg fogunk csinàlni. Köztisztasági programot indítunk, még több pad és szemeteskuka lesz kitéve. Kerékpárutat építünk, és további utcaszakaszokat fogunk felújítani a következő időszakban.

A helyiek szemével

Csengeri Mária főigazgató, Adyvárosi Főigazgatóság:

– Radnóti Ákos 2010 óta képviselő, és ez idő alatt Adyváros látványos fejlődésen ment keresztül. Megválasztása után azonnal felvette velem a kapcsolatot, tevékenységét és személyiségét a sokoldalúság jellemzi. A lakótelepi környezetben sok a kisgyermekes család, így munkáját a családbarát környezet megvalósítása határozza meg. Különös figyelmet fordít a közvilágítás felújítására, a közbiztonság erősítésére, a biztonságos gyalogos közlekedés megteremtésére. Játszótereket újíttatott fel, nagy hangsúlyt kapott a parkosítás, az új parkolási lehetőségek kialakítása, a lakótelepi panelépületek esztétikusabbá tétele, az energiatakarékosság. Szociális érzékenységét mutatja, hogy húsvétra csokitojásgyűjtő akciót szervezett. Nyomon követi a főigazgatóság életét, erkölcsi és anyagi támogatást nyújt, és segítsége nem áll meg a választókörzet határán: intézményünknek, a Vuk Óvodának ágyneműgarnitúra beszerzésében segített. Támogatja a kulturális programokat, jelenléte biztonságot ad az intézmények számára. Hozzájárul a tudatos és felelős állampolgári magatartás formálásához, így Adyváros ’56-os mártírja, Földes Gábor tiszteletére emlékünnepet szervezett, melybe belevonta a Móra-iskola diákjait is. Minden problémára érzékeny, megoldásokat keres és talál is, fiatalos dinamizmussal.

Büki Lajos ’56-os szabadságharcos, Győr díszpolgára, Ifjúsàg körúti lakó:

– Adyvárosi lakosként maximálisan meg vagyok elégedve Radnóti Ákos képviselői munkájával. Megválasztása óta jó a kapcsolatunk, feleségemet és jómagamat is folyamatosan tájékoztat elképzeléseiről, a körzetet érintő terveiről, munkájáról. Tehetséges fiatalember, aki eredményesen oldja meg a közösségért végzett feladatait, és amit 2010-ben ígért, következetesen be is tartja. Sokat dolgozik azért, hogy az adyvárosi utak felújítása megtörténjen, nagy energiákat fordít arra, hogy a zöldterületek gondozására, ápolására felhívja a szolgáltatók figyelmét. Minden tőle telhetőt elkövet a közbiztonság erősítése, lakókörnyezetünk kényelmének, komfortérzetünk javulásának érdekében. Külön öröm számomra, hogy fiatal kora ellenére fontosnak tartja az 1956-os győri események felidézését, és sokat tett azért, hogy városunk mártírja, Török István születésének 80. évfordulóján a Móra- iskolában felejthetetlen emlékműsorra kerülhetett sor.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!