Belföld

Dália: lakatlan kísértetpalota Győr szívében

Szépen indult a Városrét mese Győrben. Valamikor még 2004-ben. Azóta viszont megállt a fejlődés, a Dália-palota félkészen várja befektetőit.

A Mosoni-Duna partján, a volt Rába telephelyen 2004-ben kezdődött az úgynevezett Városrét kiépítése. Az Engel Csoport ingatlanhasznosítási projektjére akkor adta áldását az önkormányzat, és a történet valóban úgy indult mint a mesékben.

Elkészült a 60 lakásos Tulipán-ház, valamint a 83 lakásos Amarilisz-kert, mellyel lakói és bérlői azóta is elégedettek. Szemben az épületekkel viszont, mint egyfajta szellemkastély ott magasodik a Dália-palota.

A kivitelező pénze elfogyott, így ez a tömb azóta is félkészen várja, hogy valaki felkeltse Csipkerózsika álmából. A folyamatosan pusztuló komplexumra évek óta egy biztonsági őr vigyáz, nehogy a már beépített építőanyagokat ismeretlenek elhordják.

A kísértetház körül a területrendezés sem megoldott, építési törmelékek tömkelege hentereg a placcon. A társaság felszámolás alatt áll, így nem túl kecsegtető az álomkéró jövője.

Az önkormányzat már többször próbálta megmenteni az egyébként különleges névre keresztelt ingatlant, mindeddig sikertelenül. Először luxuslakóparkot álmodtak ide, de befektető híján ez az elképzelés is bedőlt, majd igyekeztek egyezséget kötni a finanszírozó bankkal, mindhiába. A pénzintézet ugyanis irreálisan nagy árat kért a Dáliáért.

Így most továbbra is minden a régi, várunk, várunk, várakozunk, csak nehogy egyszer észrevétlenül összedőljön az épület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik