Belföld

Ne védjük a katasztrófát!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nevének megváltoztatására indult kezdeményezés a langlovagok.hu tűzoltóportálon.

A 2000. január 1-jével létrejött szervezet nevében a katasztrófavédelem szó a magyar nyelv megerőszakolása, és nem csupán a szakma, a közvélemény is elutasítja – írja a langlovagok.hu internetes oldal. Javaslatokat vártak olvasóiktól az új elnevezésre, a beérkezett ötletek közül pedig kilenc verzióra lehet most szavazni a langlovagok.hu Facebook csoportjában április 20-ig.

Az egyik szavazó szerint a katasztrófát nem védeni, hanem megelőzni vagy elhárítani kellene, így az Országos Katasztrófa-elhárítási Főigazgatóság elnevezést javasolja. A kormány átnevezési gyakorlata alapján viszont ma már minden nemzeti, ezért a Nemzeti Katasztrófa-elhárítási Főigazgatóság is felmerült. Valakinek a főigazgatóság elnevezés sem nyerte el a tetszését, sokkal inkább a “központot” látná szívesebben, úgymint Országos Katasztrófa-elhárítási Központ vagy Nemzeti Katasztrófa-elhárítási Központ. Felmerült a Rendkívüli Helyzetek Főigazgatósága elnevezés, orosz és ukrán mintára, ahol ilyen néven minisztérium létezik. Ehhez hasonlóan a Veszélyhelyzetek Főigazgatósága vagy az Országos Veszélyhelyzeti Központ sem kizárt, mert jól összefoglalja az OKF jelenlegi tevékenységét, sőt, akár alkalmat adna egy igazi csúcsigazgatóság létrehozására, amelybe még a mentőszolgálat is beletartozhatna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik