Belföld

Milliárdoktól esnek el az állami egyetemek

Az állami egyetemek felét kizárták azokból a pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca - írta szombaton a Magyar Nemzet.

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába került dokumentum szerint a Közép-magyarország régió egyes egyetemeit és főiskoláit – az ország 28 intézményéből 13-at – az Európai Unió egyik irányelve miatt diszkriminálják.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket hordoz magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek – például a BME, ELTE, Semmelweis – maradnak ki a lehetőségekből.

Az EU 2007-2013-as időszakának egyik irányelve szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban.

A lap szerint az oktatásirányítás felismerte a problémát, a kormány döntött arról, hogy a régió számára húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés eddig nem érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik