Belföld

Elhalasztották a sztrájkot a Dunaferrnél

Az eredetileg április 10-re tervezett általános sztrájkot a szakszervezetek elhalasztották, terveik szerint csütörtökön lesz újabb munkabeszüntetés.

Ahogy előző híradásainkból megtudhatták, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség kezdeményezésére április 2-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Dunaferrnél, melynek célja a bérmegállapodások kikényszerítése volt. Az általános bérfejlesztés 4,2 százalékos mértékében megállapodtak már a felek, a vita az úgynevezett szabadságos és karácsonyi (a 13. és 14. havi) bérek átalakításáról folyik.

A szakszervezet a sztrájk folytatását április 10-re tervezte, ezt most április 12-re módosították. A halasztás oka, hogy kedden karbantartási munkák folynak sok munkaterületen, és az esetleges tárgyalásokat sem szeretnék akadályozni. Mucsi Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke munkatársunk kérdésére elmondta, hogy napi szinten folynak ugyan a tárgyalások a cégvezetéssel, ám jog- és hatáskör hiányában nem sikerült előrelépni. Fontos momentumként említette, hogy a Dunaferr másik reprezentatív szakszervezete, az Ifjúsági Szervezet is csatlakozott a megmozduláshoz. A tervezett csütörtöki sztrájk várhatóan az egyik legfontosabb területet, a hengerművet is érinti majd, és akár 24 órás is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik