Belföld

Szurikáta született a Szegedi Vadasparkban

Már a látogatók is megfigyelhetik a Szegedi Vadaspark szurikátacsapatának legifjabb tagját, amely március elsején született.

Most már a látogatók is láthatják a szurikáta csapat legifjabb tagját, amely tavasz első napján, március elsején született.  Bár a Vadaspark régóta tart szurikátákat, 2010-ben állt össze az a csapat, amely szaporodni kezdett. A három Amszterdamból származó nővér fogadta el a Budapestről érkező fiatal hímet, és alkotnak azóta is sikeres családot. Az eddigi utódaik mind más állatkertbe kerültek, így nem kell tartani a kifutó túlnépesedésétől.

A szurikáta csapatokban a család tagjai nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással, segítik az utódok nevelését. Viszont nagyon harciasan fellépnek az idegenekkel szemben, akár meg is ölhetik azt, akit betolakodónak tekintenek. Egész nap aktív, állandóan résen lévő állatok. Gondolhatnánk azt, hogy egy állatkertben nem lenne félnivalójuk, de a vadasparki erdőben ragadozó madarak is élnek, amelyek akár veszélyesek is lehetnének a szurikátákra. A szurikátáknál azonban szigorú őrség van, mindig lesi valaki két lábra állva a veszélyforrásokat. Ennek köszönhető, hogy még nem fordult elő olyan tragikus eset a Vadasparkban, hogy egy hazai ragadozó ilyen egzotikus zsákmányra tegyen szert. Igaz, az őrszemek figyelmét még a sárkányrepülők is felkeltik, és felbukkanásakor menekülnek egyből a biztos helyre – hiszen jobb félni, mint megijedni!

Az immár több mint egy hónapos szurikáta csöppség már biztosan mozog idősebb családtagjait követve, így a látogatók is megtekinthetik az afrikai területen lévő kifutóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik