Belföld

Önkormányzati fenntartásba kerülnek a megyei múzeumok és könyvtárak

Állami helyett települési önkormányzati fenntartásba kerülnek azok a múzeumok és könyvtárak, amelyek 2011 végéig megyei fenntartásúak voltak.

A megyei közművelődési és közgyűjteményi intézmények a többi, addig a megyei önkormányzatok által fenntartott intézménnyel együtt január 1-jén kerültek a Megyei Intézményfenntartó Központokhoz (MIK), azaz állami tulajdonba és fenntartásba, de szakmai felügyeletük továbbra is a NEFMI feladata maradt. A kormány múlt heti döntése értelmében május 1-jétől NEFMI a megyei levéltári hálózat fenntartójává is válik.

A jelenleg állami fenntartású megyei múzeumok, megyei könyvtárak, valamint a közgyűjteményi intézményi feladatokat ellátó alapítványok és gazdasági társaságok egy keddi kormányhatározat alapján május 1-jétől szintén a NEFMI irányítása alá kerülnek. Ez azonban csak átmeneti állapot, amely azt célozza, hogy a végleges intézményi portfólió kialakuljon – közölte az MTI megkeresésére pénteken a NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkársága.

A tájékoztatás szerint ennek érdekében törvényt kell módosítani, és meg kell kezdeni a tárgyalásokat a településekkel, ami a nemzeti erőforrás miniszter feladata lesz. Az intézmények átadására vonatkozó megállapodásokat a miniszter a megyei kormánymegbízottak útján köti meg az önkormányzatokkal.

A kormányzat olyan szakmai törvényt kíván megalkotni, amely megfelelő biztosítékot nyújt arra, hogy immár az önkormányzatok fenntartásában a helyi feladatokat helyben megoldva, de megfelelő szakmai és finanszírozási garanciákkal mód nyíljon a minőségi feladatellátásra – emelte ki a kulturális államtitkárság.

Mint hangsúlyozták, az elsődleges cél az, hogy a megyeszékhely városok legyenek a megyei intézmények fenntartói, a további települési önkormányzatok pedig a jelenlegi megyei múzeumi szervezet tagintézményeit tartsák fenn. Ezekben a feladatokban a tárca számít az egyházak és a civil szervezetek szerepvállalására is.

Ebben a rendszerben a NEFMI döntően azokat az ágazati irányítási hatásköröket látja el, amelyeket korábban a megyei önkormányzatok esetében is ellátott. Ezek elsősorban a műtárgyvagyon állami tulajdonára tekintettel, valamint a megyei hatókörű feladatok miatt feltétlenül szükségesek, melyek tulajdonképpen “kihelyezett” állami feladatok – jelezte a tárca kulturális államtitkársága.

A NEFMI közlése szerint a jelenleg a MIK-ek által fenntartott kulturális és közművelődési, közgyűjteményi intézményeknek megmarad az önállóan működő és gazdálkodó státusza.

Az MTI kérdésére az államtitkárság közölte: a megyei múzeumok intézményvezetői posztjaira kiírt pályázatok minden megyében érvényesek és eredményesek voltak. Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye esetében a MIK-ek már meg is kapták a miniszter egyetértésével született döntést, a többi megye kiértesítése folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik