Belföld

Hídmosás, zárva tartás, ünnepi menetrend

A húsvéti nyúl teljesen felbolygatja életünket az ünnepi hétvégén. A bolygatást csak fokozza, hogy lemossák a Rákóczi hidat.

Vonatozás

A vasúti menetrendben is lesz változás. Április 8-án, vasárnap az ünnepnapi, április 9-én, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend lesz érvényben.

A MÁV elvileg felkészült a megnövekedett utasforgalomra. Közleményük szerint a legnagyobb utasforgalmú vonalakon a szerelvényeket több kocsival közlekedtetik.


Fotó: Kummer János

Buszozás

Buszozni sem lesz egyszerű. A Volán-társaságok járművei szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti, húsvéthétfőn “a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti”, kedden pedig “a hét első munkanapja és iskolai előadási” napi menetrend szerint közlekednek majd.

BKV-zás

Változik a közlekedés az ünnepi hétvégén. A húsvéti körmenetek miatt több fővárosi helyszínen lesznek útlezárások. A BKV járatai ünnepi menetrend szerint járnak majd. Több helyen kell számítani forgalomkorlátozásokra – tájékoztatott honlapján a Budapesti Közlekedési Központ.

A szombati körmenetek miatt szombat este fél-, illetve egyórás lezárásokra kell számítani templomok környékén az I., a II., a XI., a XIII., a XVIII. és a XIX. kerületben. Valamennyi helyszínen a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását.
Megállási tilalom lép életbe a XIII. kerületben, a Lehel téri templom előtti parkolóban és szervizúton április 6-án, pénteken 13 és 16 óra között, valamint április 7-én, szombaton, 17.30 és 22.30 között.

A közösségi közlekedési eszközök a húsvétkor és azt megelőző napokon – a diákok tavaszi szünetének idején – nem a megszokott iskolaidei menetrend szerint járnak. A tavaszi szünet csütörtökön kezdődött, ezért 5-én, csütörtökön és 6-án, pénteken a tömegközlekedés járatai az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek. A menetrendek a BKV honlapján és a megállóhelyeken is elérhetők.


Fotó: Kummer János

Vásárlás

Az ünnepnapok miatt változik a boltok nyitva tartása. Április 7-én, szombaton még a megszokott nyitva tartási rend szerint vásárolhatunk; a hiper-, szupermarketekben akár 22 óráig is. Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az üzletek többsége zárva tart, kivéve a nonstop kisboltokat, benzinkutakat, virágboltokat. Kedden minden visszatér a normális kerékvágásba.

Mosás

Akinek ennyi nem volt elég, annak jó hír, hogy lemossák a fővárosi Rákóczi hidat szombaton, emiatt egy-egy forgalmi sávot részlegesen lezárnak. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közölte, reggel fél héttől délután egy óráig a híd déli, Budáról Pestre vezető oldalát, délután fél háromtól este kilenc óráig pedig az északi, Pestről Budára vezető oldalát mossák le. Ezekben az időszakokban torlódások várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik