Belföld

Az önkormányzat rendezi az agrárexpót Pápán

Az idén az önkormányzat rendezi meg a hagyományos agrárexpót Pápán, ami finanszírozási problémák miatt csaknem elmaradt.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere és Sipőcz István, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke pénteken sajtótájékoztatón ismertette a XVI. agrárexpó költségvetését és programját a városházán. A polgármester elmondta: az agrárexpót hagyományosan Szent György napjához közeli időpontban szokták megrendezi, idén azonban sokáig úgy tűnt, nem tudják megteremteni a financiális alapokat és szakmai partner sem lesz.

Hozzátette, most azonban lehetőség nyílt arra, hogy az Agrármaketing Centrumtól négymillió forint támogatást kapjanak pályázati úton, amihez a pápai önkormányzat nonprofit kft.-je, amely az expót szervezi, újabb négymillió forintot ad. Az önkormányzat az agrárkamrával, mint szakmai partnerrel közösen rendezi meg az expót május 18-20 között, a városi sportcsarnokban és a létesítmény mögötti területen. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: először szervezi az önkormányzat az expót, ezért csak becsült számok állnak rendelkezésére. Úgy vélte, a háromnapos rendezvény költségvetése 10-12 millió forint lesz, ezért a pályázati forrás és az önrész mellett számítanak a helypénzből és a belépőjegyből származó bevételre is.

A polgármester számításai szerint 8-10 ezer ember látogat majd el a rendezvényre. Áldozó Tamás az eseményen elmondta, az expo idején, május 18-án az városban ülésezik az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága. Május 19-én a hagyományok szerint szakmai programokkal folytatódik az expo, szó lesz többek között az agrártámogatásokról és az ágazatot érintő egyéb aktuális kérdésekről. A harmadik napon rendezik meg megyei vadásznapot, a többi között Hubertus-misével, vadászkutyák bemutatójával, vadfőző versennyel. Áldozó Tamás kiemelte: új elemként hozzák be az agrárexpóra a kertészeti technológiák bemutatását, aminek a célközönsége elsősorban a kiskerttulajdonosok. Az önkormányzat több saját rendezvénnyel teszi színessé, vonzóvá a három napos eseményt: gyerekprogramokat, kulturális és szórakoztató programokat kínálnak a családoknak.

Az agrárexpón hirdetik ki a Veszprém egyei palackos borok versenyének eredményeit, amelyet március 22-én rendeztek meg a badacsonyi borászati kutatóintézetben: a versenyen három borász ért el nagy arany minősítést, 35-en arany, 141-en ezüst, 38-an bronz minősítést kaptak.

Ajánlott videó