Belföld

Perelnek a Sláger és a Danubius tulajdonosai

A két vállalat szerint botrányos hibák történtek a két rádió frekvenciájára kiírt 2009-es pályázat elbírálása során, ami végül a befektetések eltulajdonításához vezetett.

Beperelte Magyarországot a Sláger és a Danubius Rádió tulajdonosa, az Emmis International Holding és az Accession Mezzanine Capital kockázati tőkealap – írja a Bloomberg cikke nyomán a HVG.

Azt állítják, hogy az akkor ellenzékben lévő Fidesz és a kormányzó MSZP képviselői megkeresték a két rádióállomás befektetőit, hogy állapodjanak meg a politikai pártokkal, hogy “esélyük legyen” meghosszabbítani az engedélyeket, amelyeket a két adó végül elvesztett – írja a lap.

Az Accession Mezzanine Capital, a Danubius tulajdonosa azt állítja, Fideszhez közel álló személyek sürgették, hogy állapodjon meg velük, így például Fellegi Tamás, jelenlegi tárca nélküli miniszter, valamint Nyerges Zsolt, Fidesz-közeli üzletember, akik végül létrehoztak egy saját vállalkozást, amely elnyerte a Danubius frekvenciáját. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik, ám korábban Fellegi tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna a Danubius tulajdonosára, illetve hogy a Fideszt képviselte volna az üzleti tárgyalásokon.

A Sláger Rádiót üzemeltető Emmist az iratok szerint Lendvai Ildikó, az MSZP akkori elnöke, valamint Puch László pártigazgató is megkereste. Később állítólag egyetlen találkozó volt. Lendvai Ildikó állítása szerint azon arról volt szó, hogy az ORTT talán jobban favorizálná a több politikai tartalmat sugárzó adókat. Azt viszont tagadta a politikus, hogy a Fidesz és a szocialisták politikai megállapodást kötöttek volna a frekvenciák megosztásáról. Puch László azt sem ismerte el, hogy valaha is tárgyalt volna a befektetőkkel.

A felperesek szerint a tender eljárása jogtalan volt, mert a törvényi előírások ellenére nem részesítették előnyben a frekvenciák akkori használóit, a győztes pályázókat pedig álláspontjuk szerint összeférhetetlenség miatt ki kellett volna zárni.

A két pályázaton vesztes vállalat akkor fordult a Világbank mellett működő nemzetközi bírósághoz, az ICSID-hez, amikor a médiatörvény módosításai már kizárták a lehetőséget minden érdemi jogorvoslatra – közölték a felperesek. A washingtoni székhelyű törvényszék hatvan napon belül tartja első ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik