Belföld

Lendvai Lázárral pszichoterápiázna

A frakciókat felrobbantva betűrend szerint ültetné a patkóba a képőviselőket az LMP-s Karácsony Gergely. Nézzük, kiket sodorna egymás mellé az alfabetikus véletlen. Bónusz: villáminterjú.

Névsor szerint rendezné a képviselőket a parlamenti ülésteremben Karácsony Gergely. Az LMP-s politikus az amúgy sok vitát kiváltó országgyűlési törvényhez nyújtotta be az ezt célzó módosító javaslatát.

A patkóban jelenleg frakciónként csoportosulnak a honatyák. Ha a kedves és merész olvasó Kövér László házelnök lenne, és letekintene az erőt adó pulpitusról, akkor bal kezénél az MSZP-sek és a belőlük fél éve kiszakadó független gyurcsányisták foglalnának helyet, aztán a jobbikosok, majd az LMP-sek következnének, s a kétharmadnyi fideszes-kádéenpés zárná a sort. A karácsonygergelyi idea e tömbösített rendet fűzné át úgy, hogy a bársonyszékek mögötti első sor első székébe huppanna a fideszes Ágh Péter, mellé a minap lemondott agrárállamtitkár Ángyán József, őt követné a jobbikos Apáti István, a narancsszín Aradszki András és így tovább, a slussz Zsiga, Zsiga-Kárpát, Zsigó.


Kattintson a képre a nagyobb méretért

A kezdet és a vég között akad néhány izgalmas összeültetés: Győr fideszes polgármestere, a volt tornász Borkai Zsolt válla alighanem folyamatosan hozzányomódna Szeged szép szál szocialista vezetője, Botka László hasonló testrészéhez. Gyurcsányt fideszesek fognák közre (György István és Gyutai Csaba), csakúgy, mint Mesterházy Attilát (Mengyi Roland, Michl József). Jávor Benedek egy MSZP-s és egy kormánypárti közé szorulna, a DK-s Molnár Csaba a radikálisan független Molnár Oszkárral kvaterkázhatna, a szoci Nyakó István a Jobbik szélső értékeként értelmezhető Novák Előd arcvizét szagolhatná és viszont.

Örvendetes esély adódna a Schiffer-Scheiring elempés belellentét elsimítására, az MSZP-s Steiner Pál viszont izgulhatna, hiszen a 2010-es főpolgármesteri kampányban „közrendvédelmi telepeket” vizionáló Staudt Gábor verne mellette (egyelőre csak) tanyát. Ami pedig a legeslegelső embert illeti: ha eltekintünk attól, hogy a kormány helye az első sorban van, akkor Orbán Viktornak ellenzéki közegben kéne érvényesülnie, méghozzá a balos Oláh Lajos és az LMP-s Osztolykán Ágnes között.

A legizgalmasabb duót a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János, és az egykor a szocialista képviselőcsoportot terelgető Lendvai Ildikó alkotja. Megkérdeztük mindkét politikust: beülne-e a másik mellé. „Be én – így Lendvai Ildikó. – Amúgy is jót tenne mindannyiunknak ez a névsor szerinti társas pszichoterápia. Bár félő, úgy járnánk, mint a budapesti állatkert a Kádár-rendszerben. Az optimista pedagógia jegyében állatóvodát hoztak létre, ahová a szabadban egymást megevő jószágok kölkeit eresztették össze, oroszlánt és tigrist, bárányt, zsiráfot és kismalacot, mindenfélét. Működött is a dolog, nem bántották egymást, de amint felnőttek és szétválasztották őket, a húsevők azonnal ragadozóként kezdtek viselkedni.”


Fotó: MTI

Mit mond erre a közéleti vegetáriánusnak aligha nevezhető Lázár János? Ezt: „Lendvai Ildikó mellé ülni megtiszteltetés volna. Az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb politikusának tartom őt, szavára, véleményére mindig adtam, és adni is fogok. De úgy sejtem, mindez kevés ahhoz, hogy a Fidesz-frakció beálljon Karácsony képviselőtársunk javaslata mögé.”

Szóval aligha lesz politikusi állatóvoda, mindenesetre kíváncsian várjuk a parlamenti szavazást. Addig is idekopizzuk Karácsony Gergely rendhagyóan lírai indoklását a módosítóhoz, aztán pedig villáminterjú olvasható az innovatív képviselővel.

Módosító

“A javaslat formabontó és nagyravágyó. Célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az országgyűlési képviselőket, hogy a kommunikációs szakadékok áthidalásával hozzájáruljon az egyre mélyülő politikai árkok betemetéséhez. A képviselők egymás szempontjaira, javaslataira, és így Magyarország érdekeire nagyobb figyelemmel tudnak lenni, ha az eltérő politikai véleményűekkel nem szemben, hanem együtt ülnek. Így húsvét előtt, ki másnak a segítségét kérhetném a képviselőtársaim meggyőzésére, mint Babits Mihályét.

Babits Mihály : Húsvét előtt (részlet)

(…) Ó béke! béke!

legyen béke már!

Legyen vége már!

Aki halott, megbocsát,

ragyog az ég sátra ,

Testvérek, ha túl leszünk,

sohse nézünk hátra!

Ki a bűnös, ne kérdjük,

ültessünk virágot,

szeressük és megértsük

az egész világot :

egyik rész a munkára,

másik temetésre :

adjon Isten bort, búzát,

bort a feledésre!”


És az interjú:

Tök komoly az ötlet?

Teljesen. Az Országgyűléssel nem viccelek.

A végén még kivezettetné Kövér László.

Azt talán csak nem.

Babits hogyan került a módosítóba?

Elkapott a húsvéti hangulat. Szeretem azt a verset.

Szavalta is egykor valamelyik iskolai ünnepélyen?

Nagyon régen. Talán kilencéves lehettem. Amúgy az ábécé szerinti ülésrend létező gyakorlat, egyebek mellett skandináv országokban használják.


Fotó: Kummer János

A magyar parlamenti szavazásoknál a frakcióvezető hátrakiabálja az övéinek az igent vagy a nemet. Hogyan zajlana ez az alfabetikus országgyűlésben? Baktertárcsát emelne a magasba zöld vagy piros színnel?

Javaslatom nem szándékolt következménye, hogy ne vezénylés alapján nyomjanak gombot a képviselők, úgy, hogy fogalmuk sincs, miről van szó, hanem legalább a silabuszt kövessék.

Tudja, kik lennének az új szomszédai?

Megnéztem, közvetlenül azután, hogy benyújtottam a javaslatot.

És?

Az egyik Kara Pál, egy viszonylag szimpatikus fideszes.

Kara Ákos.

Tényleg, bocs.

A másik meg Karakó László, ő is kormánypárti.

Sajnos egyiküket sem ismerem személyesen, de felismerném őket.

Lendvai Ildikó és Lázár János lelkesedik, hogy az új ülésrendben egymás mellé kerülnének.

Na látja, már megérte. Rég várt találkozás jöhet így létre. Módszerem maximálisan igazságos, ugyanis a véletlenen múlik. Egyetlen gyönge pontja van: el kell gondolkodjam, hogy a doktori előtagot figyelembe vegyem-e.

Kár volna, hiszen a képviselők fele doktor. Ráadásul bizonytalanná tenné a rendszert: elég egy könnyű plágiumbotrány, s rögtön oldalazhat a sor.

Elgondolkodtató érv.


Fotó: Kummer János

Időnként azért újramixelhetnék az állományt, hadd szövődjenek azok a közéleti barátságok. Kreálhatnának ülésrendet magasság, testsúly vagy születési idő alapján, esetleg aszerint, hogy az illetők mennyi idő alatt futják a száztíz gátat.

Tréfálkozhatunk, de a lényeg az: ne tekintsük kőbe vésettnek, hogy mindenki a párttársaival közös falanxban töltse munkanapjait.

Lázár János nem támogatja az ön módosítóját, következésképpen a kormánypártiak sem fogják, vagyis nem lesz ebből semmi.

Sosem azt mérlegelem, mekkora az esély az elfogadásra, hanem azt, mit tartok helyesnek.

Nem ez az első extrém javaslata. Tavaly nyáron „technikai koalícióba” kívánta kovácsolni az LMP-t, az MSZP-t és a Jobbikot. Abból lesz valami?

Azt eleve gondolatkísérletnek szántam. És a gondolatkísérletek időnként elszállnak.

Kattintson a képre a nagyobb méretért

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik