Belföld

Jó példák a Roma Koordinációs Tanácsban

24.hu
24.hu

2012. 04. 05. 06:00

Jó példákról és a gyerekszegénységről is szó volt a Roma Koordinációs Tanács idei első ülésén.

Idén először ülésezett a Roma Koordinációs Tanács. (ROK-T) A tanács tavaly szeptember végén alakult, és  feladata, hogy a színtere legyen a társadalmi egyeztetésnek, a közvetítse az érintett romák érdekeire  vonatkozó információkat és tapasztalatokat a kormányzatnak és szerepet vállaljon a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia ellenőrzésében, amely összehangolja a szegénység csökkentését célzó hazai terveket és intézkedéseket.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára bejelentette: megalakult a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság, melynek feladata az ellenőrzés és a hatásvizsgálat szempontjainak kidolgozása lesz. Az ülésen megalakították a tanács a gyerekesély-programmal közös Indikátor Munkacsoportját is.

A tanács civil szervezeteket, egyházakat, nemzetiségi önkormányzatokat és települési önkormányzatokat képviselő tagjai számos egyedi jó gyakorlatot, oktatási, közösségépítési, foglalkoztatási és lakhatási programot mutattak be. Így a Magyarországi Evangélikus Egyház által működtetett Evangélikus Roma Szakkollégiumot, amely a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózatának nyíregyházi tagja, a Boldog Ceferino Alapítvány baromfiprogramját, a Nyílt Társadalom Alapítvány Kiskőrösön, Pécsett, Szarvason és Szikszón működő közösségi anyaklub-hálózatát vagy a Szegénység Ellenes Hálózat Alapítvány kistérségi közoktatásfejlesztési és lakhatási programját. Ezek mind a roma közösségek integrációját segítik.

A tanács tagjai egyébként széles körben reprezentálják a civil- és egyházi és szakértői szférát a felzárkózáspolitikában szerepet vállaló egyházi- és civil szervezetek aktív részvételén keresztül. A tanács célja az is, hogy a társadalmi felzárkózás mellett  a roma – magyar együttélés előmozdításáért is tegyenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.