Belföld

Győri kutatás a mindennapos testmozgás érdekében

Németh D. László
Németh D. László

2012. 04. 05. 14:20

A győri önkormányzat és az Apáczai Csere János Kar közös felmérésének célja, hogy a fiatalokat visszaterelje a mozgás irányába.

A gyerekek teljesítményét nem a standardokhoz, hanem önmagukhoz mérik.

„A keringési rendszer fejlesztésének megújítása Győr város iskoláinak testnevelésében” nevet viseli az a 2011. novembere és 2012. júniusa között zajló felmérés, amelyet az önkormányzat és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara közösen végez.

Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a kutatással kapcsolatban elmondta, mindenki beszél róla, de keveset tesz annak érdekében, hogy megváltozzon helytelen táplálkozásunk, nem kielégítő sportolásunk, egészségtelen életmódunk. Ahhoz, hogy valódi előrelépést érhessünk el, a gyerekek hozzáállását kell megváltoztatnunk, visszavezetni őket a mozgás szeretetének irányába. Hozzátette, a kormányzati szándék is ez, a mindennapos testnevelés bevezetésével.

A kutatást egyébként első körben a Nádorvárosi Főigazgatóság három intézményében, a Kölcsey, a Gárdonyi és a Nádorvárosi Ének-zenei általános iskolában tanuló diákok részvételével végezték el. A felmérésnél értékelték a fiúk és a lányok korcsoportok szerint eltérő teljesítményét. Szalai Ferenc a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság főigazgatója hangsúlyozta, fel akarjuk kelteni a gyermekek mozgásvágyát. Mint mondta, az ép testben ép lélek mellett az ép észhez ép testet – szlogent is szem előtt tartják.

Dr. Király Tibor főiskolai docens, a projekt vezetője kifejtette, a vizsgálatból megállapítható, hogy az elsőtől a nyolcadik osztályosokig a test teltségének indexe egyre magasabb, a nyolcadikosok közel hatvan százaléka jár az elhízás útján. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, olyan alapvető ismereteket kell bevinni a testnevelésbe, amelyek személyre szabva segítik a gyerekek fejlődését. Ilyen például a nyugalmi pulzusszám, illetve az a pulzusszám emelkedés, ami még nem okoz problémát.

Ihász Ferenc, egyetemi docens, intézetigazgató hozzátette, az ingafutás-felmérésekből jól látható, hogy a gyerekek korának előrehaladtával egyre nő a különbség a lányok és a fiúk teljesítménye között. Az is szembetűnő, hogy a túlsúlyosság határát átlépve mennyire csökken a teljesítőképesség.

A szakember hozzátette, az egyik legfontosabb változás a testnevelésben az lenne, ha a gyerekek teljesítményét nem a standardokhoz, hanem önmagukhoz viszonyítanák, és akkor a lemaradt diákok nem folyamatos kudarcokkal, hanem sikerélményekkel gazdagodnának. Ez motiválná őket, és fenntartható lenne a testmozgás szeretete.

Fontos cél, hogy a gyerekekben kialakuljon a testmozgás iránti igény, hogy az iskolai kereteken kívül is végezzenek sportolási tevékenységet. Ez az egész felnőttkorukra pozitív kihatással bírna.

Páternoszter Piroska a Humánpolitikai Főosztály vezetője kiemelte, Győr jelentős oktatási hálózatot tart fent az óvodától a középiskoláig közel huszonhatezer gyermekkel, így a diákok testnevelése roppant fontos kérdés a fenntartó számára is. Az önkormányzat 2,5 millió forintot biztosított a felméréshez, amelynek gyakorlati haszna ennél sokkal nagyobb, hiszen a fiatalok jövőjét, felnőttkori egészségét befolyásolhatja a testnevelés fejlesztése. Végezetül elmondta, Győrben adottak a feltételek arra, hogy az iskolák a mindennapos testnevelés útján tegyenek a gyermekek egészségéért.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.