Belföld

Győri kutatás a mindennapos testmozgás érdekében

A győri önkormányzat és az Apáczai Csere János Kar közös felmérésének célja, hogy a fiatalokat visszaterelje a mozgás irányába.

A gyerekek teljesítményét nem a standardokhoz, hanem önmagukhoz mérik.

„A keringési rendszer fejlesztésének megújítása Győr város iskoláinak testnevelésében” nevet viseli az a 2011. novembere és 2012. júniusa között zajló felmérés, amelyet az önkormányzat és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara közösen végez.

Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a kutatással kapcsolatban elmondta, mindenki beszél róla, de keveset tesz annak érdekében, hogy megváltozzon helytelen táplálkozásunk, nem kielégítő sportolásunk, egészségtelen életmódunk. Ahhoz, hogy valódi előrelépést érhessünk el, a gyerekek hozzáállását kell megváltoztatnunk, visszavezetni őket a mozgás szeretetének irányába. Hozzátette, a kormányzati szándék is ez, a mindennapos testnevelés bevezetésével.

A kutatást egyébként első körben a Nádorvárosi Főigazgatóság három intézményében, a Kölcsey, a Gárdonyi és a Nádorvárosi Ének-zenei általános iskolában tanuló diákok részvételével végezték el. A felmérésnél értékelték a fiúk és a lányok korcsoportok szerint eltérő teljesítményét. Szalai Ferenc a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság főigazgatója hangsúlyozta, fel akarjuk kelteni a gyermekek mozgásvágyát. Mint mondta, az ép testben ép lélek mellett az ép észhez ép testet – szlogent is szem előtt tartják.

Dr. Király Tibor főiskolai docens, a projekt vezetője kifejtette, a vizsgálatból megállapítható, hogy az elsőtől a nyolcadik osztályosokig a test teltségének indexe egyre magasabb, a nyolcadikosok közel hatvan százaléka jár az elhízás útján. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, olyan alapvető ismereteket kell bevinni a testnevelésbe, amelyek személyre szabva segítik a gyerekek fejlődését. Ilyen például a nyugalmi pulzusszám, illetve az a pulzusszám emelkedés, ami még nem okoz problémát.

Ihász Ferenc, egyetemi docens, intézetigazgató hozzátette, az ingafutás-felmérésekből jól látható, hogy a gyerekek korának előrehaladtával egyre nő a különbség a lányok és a fiúk teljesítménye között. Az is szembetűnő, hogy a túlsúlyosság határát átlépve mennyire csökken a teljesítőképesség.

A szakember hozzátette, az egyik legfontosabb változás a testnevelésben az lenne, ha a gyerekek teljesítményét nem a standardokhoz, hanem önmagukhoz viszonyítanák, és akkor a lemaradt diákok nem folyamatos kudarcokkal, hanem sikerélményekkel gazdagodnának. Ez motiválná őket, és fenntartható lenne a testmozgás szeretete.

Fontos cél, hogy a gyerekekben kialakuljon a testmozgás iránti igény, hogy az iskolai kereteken kívül is végezzenek sportolási tevékenységet. Ez az egész felnőttkorukra pozitív kihatással bírna.

Páternoszter Piroska a Humánpolitikai Főosztály vezetője kiemelte, Győr jelentős oktatási hálózatot tart fent az óvodától a középiskoláig közel huszonhatezer gyermekkel, így a diákok testnevelése roppant fontos kérdés a fenntartó számára is. Az önkormányzat 2,5 millió forintot biztosított a felméréshez, amelynek gyakorlati haszna ennél sokkal nagyobb, hiszen a fiatalok jövőjét, felnőttkori egészségét befolyásolhatja a testnevelés fejlesztése. Végezetül elmondta, Győrben adottak a feltételek arra, hogy az iskolák a mindennapos testnevelés útján tegyenek a gyermekek egészségéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik