Belföld

Beszóltak majd vitáztak a diákok

Nem elég beszélni, stílusosan érvelni is tudni kell. Idén második alkalommal rendezik meg a Szóval?! Országos Vitaversenyt, melynek regionális fordulóját szerdán tartották Győrben.

A Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közreműködésével 2012-ben is megrendezik hazánkban a diákok szópárbaját, melyen a résztvevők bizonyíthatják kommunikációs és érvelési képességeiket, továbbá azt, hogy hogyan gyarapították uniós ismereteiket.

Szó mi szó, jól megy a vita

Térségünkben április 4-én tartották a regionális fordulót, Győrben 8 csapat 3-3 fős delegációval képviseltette magát. „Nagyon ügyesek a tanulók, élvezik a szócsatát, és komolyan készülnek a versenyre. A tavalyi rangadó után olyan észrevételeket is hallottunk, hogy nemegyszer a diákok olyan témában is határozottan nyilatkoztak, amiről talán még soha nem hallottak” – mondta a Győr24-nek Joós Andrea a program projektvezetője.

A szerdai összecsapás kezdetén Gárdonyi Eszter, rádiós műsorvezető mutatott be egy rövid, humoros, szituációs gyakorlatot, hiszen a rendezők szerint nem mindegy az sem, hogy a disputák milyen stílusban fejtik ki nézeteiket az adott témáról.

Mindent egy mondatról

A Szóval?! egyébként mindig egy adott tételmondat köré csoportosul, ez idén a határellenőrzés visszaállításának kérdése volt. A verseny menete 2 részből állt, először két csapat nézett szembe egymással, az egyik fél a téma ellenzőjeként, míg a másik a támogatójaként lépett fel. Másfél órás küzdelem majd egy kis szünet után folytatódott a szó karate, annyi különbséggel, hogy változtak a szerepek, és a csapatok is cserélődtek.

A régiós rangadó nyertesei végül a Csillagvizsgálók (Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Sopron) és a Nameless (Szabadhegyi Közoktatási Központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, Győr) középiskolásai lettek, ők április 28-án a budapesti döntőben szállhatnak versenybe a fődíjért, a 10 napos tallini tanulmányútért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik